Rusia trebuie să plătească aproape 15 miliarde de dolari pentru a integra teritoriile ucrainene anexate ilegal

Data publicării:
grămadă de ruble
Nevoia de bani lichizi va fi de aproximativ 500-600 de miliarde de ruble pentru teritoriile anexate ilegal de Rusia. Foto: Profimedia Images

Rusia va trebui să plătească în jur de 14,4 miliarde de dolari pentru a integra cele patru provincii anexate ilegal în septembrie - Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie. Această  sumă va fi necesară pentru ca aceste regiuni să poată funcția din punct de vedere economic, a anunțat, joi, Asociația Băncilor din Rusia, citată de un ziar local și Agerpres.

„Dacă se ia în calcul populaţia teritoriilor care s-au alăturat Rusiei, în jur de 6 milioane de persoane, nevoia de bani lichizi va fi de aproximativ 500-600 de miliarde de ruble (n. red. - 8-9 miliarde de dolari)”, a declarat vicepreşedintele asociaţiei rusești, Aleksei Voilukov. Potrivit bancherului, „în aceste regiuni infrastructura de plată este încă foarte puţin dezvoltată, există puţine ATM-uri şi terminale de plată fără numerar”.

„Din acest motiv, va fi nevoie de o sumă suplimentară de aproape 50%, până la aproximativ 900 de miliarde de ruble”, a explicat el, adăugând și că este posibil ca această sumă în numerar să fie transferată pe parcursul a câtorva luni.

La rândul lor, reprezentanții băncii rusești Promsviazbank, care operează deja în teritoriile ucrainene ocupate, spun că îşi alimentează amplu reţeaua locală cu numerar. Potrivit autorităţilor bancare, această cantitate de bani tipăriţi, chiar dacă are loc o emisiune parţială de bancnote şi monede, nu va influenţa inflaţia din Rusia.

„Cel mai probabil, aceşti bani sunt deja emişi, iar în general în seifurile băncilor sunt sume considerabile de rezerve monetare”, a spus Voilukov, care nu a exclus nici emiterea de noi bancnote pentru a face faţă nevoilor regiunilor anexate.

Vicepreşedintele asociaţiei a explicat că, la începutul anului 2022, populaţia rusă număra 145,5 milioane de oameni, în timp ce rezervele în numerar se ridicau la 14 trilioane de ruble, o medie de 100.000 de ruble cash de persoană (n. red. - aproximativ 1.605 dolari).

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri