Rusia vrea să atragă soldați din fostele republici sovietice, dar ele se opun: 10 ani de detenție pentru un kârghâz ajuns în Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-soldat rus in mariupol
Foto: Profimedia Images

Un tribunal din Kârgâzstan l-a condamnat la 10 ani de închisoare pe un bărbat care a luptat pentru Rusia în războiul din Ucraina, într-un moment în care Moscova încearcă să recruteze câți mai mulți oameni din fostele republici sovietice din Asia.

Zeci de cetățeni din fostele republici sovietice au fost uciși în Ucraina în ultimele luni, relatează presa locală, majoritatea după ce s-au înrolat în armata rusă sau au intrat în gruparea de mercenari Wagner, scrie Guardian.

Instanța din capitala kirghiza, Bișkek, a anunțat că tânărul de 32 de ani a fost găsit vinovat de mercenarism și condamnat la 10 ani de închisoare. Instanța a stabilit că bărbatul, care neagă că ar fi participat la lupte, s-a aflat în regiunea Donbas din Ucraina între iunie și noiembrie 2022 și că a fost plătit cu aproximati 180.000 de ruble (2.000 de euro) pe lună și că i s-a promis un pașaport rusesc.

Acuzatul, anterior fără loc de muncă și provenind din regiunea Jalal-Abad, se afla în Moscova când s-a alăturat forțelor Republicii Populare auto-proclamate Lugansk, condusă de ruși.

Aceasta a fost prima condamnare primită de un cetățean din Kârgâzstan pentru mercenarism în Ucraina.

Migranții din Asia Centrală aflați în Rusia au devenit ținte prioritare pentru armata rusă și grupul Wagner, aceștia confruntându-se cu lipsuri, distanța față de țara natală și fiind vorbitori de rusă.

Guvernele din Asia Centrală, în mod tradițional aliați ai Rusiei, le-au cerut cetățenilor lor să nu ia parte la războiul din Ucraina.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri