Aleksei Navalnîi, cel mai înverșunat opozant al lui Putin, împiedicat să plece din Rusia pentru a se duce la CEDO

Data publicării:
aleksei navalnii
Foto: Shutterstock

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a anunţat luni că a fost blocat la frontieră şi împiedicat să părăsească Rusia pentru a se duce la Strasbourg, unde Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) urmează să se pronunţe joi asupra mai multor plângeri împotriva statului rus, relatează AFP.

aleksei navalnii shutterstock_759265630
Opozantul rus Aleksei Navalnîi a anunţat luni că a fost blocat la frontieră şi împiedicat să părăsească Rusia - Foto: Shutterstock

„Grănicerii mi-au spus că am interdicţia de a părăsi Rusia. Există o scrisoare în care se arată că îmi este interzisă ieşirea de pe teritoriul rus, dar care nu explică de ce”, a anunţat Nabvalnîi într-un mesaj postat pe Twitter.

El spune că se pregătea să ia un zbor către Frankfurt, pentru a se duce la Strasbourg, unde CEDO se pronunţă joi asupra mai multor plângeri depuse de opozant, care le cere celor 17 judecători europeni din cadrul Marii Camere să recunoască ”motivaţiile politice” ale arestărilor sale repetate.

Activistul anticorupţie, în vârstăde 42 de ani, un avocat de profesie, a fost arestat în multe rânduri de poliţie în ultimii ani, în marja unor manifestaţii organizate contra puterii şi în majoritatea lor interzise de autorităţi.

Aleksei Navalnîi, împotriva căruia s-au pronunţa mai multe condamnări şi amende sau perioade scurte de detenţie, a devenit principala figură a opoziţiei ruse, în urma unor manifestaţii uriaşe în 2011 şi 2012.

Mai multe manifestaţii - care se află între cele mai importante organizate recent în ţară - s-au desfăşurat la apelul său, iar retorica sa anticorupţie se bucură de un ecou în rândul tinerilor care-l urmăresc pe Internet.

Opozantul, care se declară victima unor arestări ilegale” şi privări de libertate arbitrare”, a denunţat zadarnic aceste arestări în jurisdicţii ruse, înainte să sesizeze Curtea de la Strasbourg prin cinci plângeri, în perioada 2012-2014.

El a fost declarat neeligibil în alegerile prezidenţiale, în martie, în urma unei condamnări judiciare pe care o denunţă drept politică.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri