Sari la conținut

Două membre ale grupului Pussy Riot au dispărut după ce au protestat în Crimeea

Două membre ale Pussy Riot, formaţia feministă de punk-rock din Moscova cunoscută pentru versurile provocatoare, au dispărut marţi în timp ce călătoreau din Crimeea către Moscova, potrivit newsweek.com.

foto protest

Masha Alekhina (Foto: Facebook)

ACTUALIZARE 15:26 - Olya Borisova şi Sasha Sofeev, membre ale grupului punk-rock Pussy Riot, care au fost date dispărute marţi după ce au protestat în Crimeea, au fost găsite, au anunţat colegele lor pe Twitter.

Ele trebuiau să zboare de la Simferopol din Peninsula Crimeea către Moscova luni seară şi potrivit presei locale ele au dispărut fără urmă. Prietenii şi colegele de trupă au declarat că nu au putut să ia legătura cu ele, a anunţat newsweek.com. 

Pussy Riot au anunţat că două dintre membrele sale au fost găsite şi sunt „în siguranţă acum”, după ce ar fi „dispărut” în Crimeea. 


Olga Borisova şi Sasha Sofeyev trebuiau să zboare de la Simferopol din Peninsula Crimeea către Moscova luni seară şi potrivit presei locale ele au dispărut fără urmă. 

Prietenii şi colegele de trupă au declarat că nu au putut să ia legătura cu ele. 

„Două membre ale trupei Pussy Riot au dispărut. Olya Borisova & Sasha Sofeev au dispărut în Crimeea ieri. FSB (Serviciul secret al Federaţii Ruse, n.r) le-a reţinut de mai multe ori. Tot ieri poliţiştii au «spart» telefoanele şi calculatoarele lor. Nu putem lua legătura cu ele. Nu ştim ce s-a întâmplat cu ele”, au scris colegele lor pe Twitter. 

Femeile ar fi fost în Crimeea pentru a protesta faţă de condamnarea regizorului Oleg Sentsov, care ispăşeşte o pedeapsă de 20 de ani, acuzat de terorism. Sentsov este originar din Crimeea şi a fost arestat acolo în 2014. 

Cele două femei au decis să plece din Crimeea luni seară pentru că au fost reţinute şi hărţuite de forţele de securitate. 

Masha Alekhina, o a treia membră a formaţiei Pussy Riot, se crede că ar fi în custodia poliţiei. Ea a publicat marţi o fotografie pe Facebook ţinând în mână un mesaj: „Free Sentsov”. „După câteva arestări, filaje, au venit cazacii, în drum spre secţia de poliţie”, este explicaţia foto. 

Potrivit Radio Free Europe, Borisova şi Sofeyev ar fi fost reţinute când au ajuns în Crimeea, duminică. Alekhina ar fi fost reţinută după sosirea ei în Crimeea, luni. Borisova şi Sofeyev se crede că au fost eliberate iar pe drumul spre aeroport au dispărut. 

Rusia a anexat Peninsula Crimeea în 2014, dar comunitatea internaţională crede că ar trebui să facă parte din Ucraina. Oficialii din Crimeea nu au comentat arestările. 

Trupa Pussy Riot a dobândit o notorietate internaţională în urmă cu câţiva ani, denunţând politicile promovate de preşedintele rus Vladimir Putin. Nadeja Tolonikova şi Maria Alekhina au fost condamnate la închisoare, după ce au cântat un imn punk anti-Putin în altarul unei biserici ortodoxe din Moscova. 

Cântăreţele militează pentru drepturile omului şi pentru drepturile prizonierilor în Rusia.

Sursa: News.ro