Video În orașele mici, rușii nu sunt neliniștiți de închiderea fabricilor occidentale: „Este o vacanță, suntem plătiți, totul e în regulă”

Deutsche Welle Data actualizării: Data publicării:
dmitri surusov
Dmitri Surusov, un tânăr din Kaluga, nu este neliniștit de închiderea fabricii Volkswagen unde lucrează. Refuză să se uite la știri și are doar o vagă idee despre „operațiunea specială” din Ucraina Foto: captură video

Consecințele războiului au ecou în toată Rusia. Nu doar în Moscova, ci și în orașe mai mici, precum Kaluga. Companiile occidentale părăsesc țara, iar efectele sancțiunilor încep să fie simțite. Cu toate acestea, oameni ca Dmitri Surusov nu văd motive de îngrijorare. Nu-i pasă de politică și nu are niciun interes în războiul pe care Rusia l-a declanșat în Ucraina. Dar, într-un final, nici măcar Dmitri nu poate scăpa de urmările războiului. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

 

Lucrările au fost oprite la uzina Volkswagen din Kaluga, la mai puțin de 200 de kilometri de Moscova. La fel ca multe alte companii occidentale, și aceasta a oprit temporar producția în Rusia. Au rămas doar paznicii. Ceilalți aproximativ 4.000 de angajați sunt în concediu plătit.

Cu toate acestea, angajații nu par deloc îngrijorați. Kaluga-2, așa cum este numită această mică suburbie, reprezintă casa pentru Dmitri Surusov, în vârstă de 35 de ani și pentru soția lui. A început ca sudor la Volkswagen și acum câțiva ani a trecut la departamentul controlul calității. Nu-și face prea multe probleme din cauza opririi activității.

„Este o vacanță – așa aș numi-o eu – pentru că suntem plătiți, așa că totul e în regulă. Ne vom odihni deocamdată și apoi ne vom întoarce la muncă”, spune Dmitri Surusov, angajat al fabricii Volkswagen din Kaluga.

Refuză să se uite la știri: „Trebuie să știi ce se întâmplă în viața ta, nu în lume”

„Prețurile alimentelor au crescut, dar deocamdată nu am simțit asta atât de mult. Presupun că o vom face mai târziu. Am trecut prin atât de multe în Rusia, prin atât de multe crize, nu e atât de înfricoșător”, spune Viktoria Surosova, soția lui Dmitri. 

Volgograd, Sankt Petersburg – celor doi le place să călătorească, dar ies rar din țară. Dmitri câștigă ceva în plus din renovarea de apartamente. El și soția lui se uită pe YouTube la videoclipuri despre pescuit, dar niciodată la știri.

„Trebuie să știi ce se întâmplă în viața ta, nu în lume. Vecinii sau oamenii de la supermarket îți pot spune totul despre ceea ce se întâmplă în lume”, explică Dmitri.

Cuplul are doar o vagă idee despre așa-numita „operațiune militară specială” din Ucraina și nu pare prea interesat de asta.

Te interesezi de politică doar atunci când lucrurile încep să meargă prost pentru tine. De ce ar trebui să-ți pese dacă totul este în regulă? Câtă vreme ai timp să mergi la lac, să-ți plimbi câinele și să pescuiești, ar trebui să te bucuri de acele momente. Trebuie să-ți trăiești viața!” - spune Dmitri.

Propaganda și conflictul între generații

Lacurile sunt locul în care mulți ruși merg să se relaxeze - să facă saună, apoi o baie în apa înghețată. În ziua de azi, exprimarea opiniilor politice le-ar putea aduce probleme, așa că sunt precauți.

„În situația actuală, în care oamenii sunt persecutați și nu înțelegem cum se pot întâmpla toate aceste lucruri, trebuie să facem față cumva situației – de exemplu, cu puțin înot de iarnă”, arată Iulia, rezidentă din Sankt Petersburg.

„E important ca toate companiile care au suspendat activitatea pe piața din Rusia să rămână, pentru că le folosim produsele. Fără ele, ne-ar fi foarte greu tuturor”, recunoaște Maria, din Sankt Petersburg.

De multe ori, diferențele de opinii reflectă un conflict între generații. În privința sancțiunilor, tatăl tinerei repetă pur și simplu versiunea oficială prezentată în presa de stat.

- Totul e în regulă!, spune Mihail.

- Dar nu s-au închis unele afaceri?

- Nu, sunt aceleași. Totul merge ca de obicei, totul e în regulă.

- Dar Volkswagen a oprit producția.

- Știți câte mărci diferite de mașini avem? Toyota, Volkswagen și multe altele. În curând vor începe din nou producția. Toată lumea are nevoie de bani.

Economist: „Din păcate, populația îi crede pe lideri. Refuză să vadă problemele, e mai ușor așa”

Multe locuri de muncă din Kaluga depind de industria auto. Alături de Volkswagen, fabrica Volvo Trucks a oprit și ea temporar producția. Restaurantele McDonalds s-au închis și ele. Iar Mercedes a oprit exporturile către Rusia. Este, oare, momentul să se revină la producția locală?

Problemele sunt uriașe, dar liderii noștri spun că vom gestiona totul. Din păcate, populația îi crede. E mai ușor pentru oamenii obișnuiți să gândească astfel. Ei refuză să vadă problemele și nu poți face nimic în această privință”, este de părere Natalia Zubarevici,  economistă.

Dar Kiril Șvețov, patronul unui bar, se pregătește pentru o criză reală. Vede deja o creștere a prețurilor. Producătorii de alcool se retrag din Rusia. Fără mărci ca acestea, cocktailurile pe care le servește în barul lui se vor schimba radical. Șvețov știe că numărul mare de sancțiuni îi va afecta pe rușii obișnuiți.

„Nu suntem pedepsiți în felul acesta fără niciun motiv. Dar sancțiunile care au lovit întreaga societate nu mi se par a fi strategia potrivită”, spune Kiril.

El doar încearcă să facă în așa fel încât barul să treacă de această criză.

Dar mulți oameni din Kaluga nu au nicio idee despre consecințele grave despre care vorbesc economiștii.

Poate ca măsură de precauție, propaganda Kremlinului pentru așa-numita „operațiune militară specială” le cere tuturor să fie solidari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri