Obiceiurile extravagante ale liderului de la Kremlin

Data publicării:
Russian President Vladimir Putin fishing
epa03802291 A photo made available on 26 July 2013 shows Russian President Vladimir Putin fishing at the Tokpak-Khol lake in the Tyva Republic, Southern Siberia, Russia, 20 July 2013. According to reports, Vladimir Putin caught a pike weighing over 21 kg. EPA/ALEXEY NIKOLSKY / RIA NOVOSTI / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Vladimir Putin duce o viaţă monotonă, cu tabieturi pe care şi le respectă cu religiozitate şi fără tehnologie modernă în jurul lui. Aşa îi descrie viaţa de zi cu zi Ben Judah, un jurnalist şi analist din Marea Britanie care a reuşit să afle detalii fascinante despre liderul rus. Le-a strâns pe toate într-o carte.

Vladimir Putin este pasăre de noapte. Se trezeşte târziu şi îşi ia micul dejun pe la prânz. O masă consistentă, cu alimente aduse direct din grădinile Patriarhului Kirill, capul Bisericii Ortodoxe Ruseşti. După micul-dejun, înoată. Cel puţin două ore pe zi! Acesta este momentul în care ia cele mai importante decizii, spun apropiaţii. După înot, intră în sala de forţă, unde trage de fiare şi se uită la la ştiri. Tot acest ritual se încheie, de cele mai multe ori, cu băi reci şi fierbinţi, alternate. Alteori, după tot acest efort măcar teoretic epuizant, ia o carte şi citeşte.

În acest timp, miniştrii săi îl aşteaptă. Stau în anticameră cu orele, căci nimeni şi nimic nu poate întrerupe seria zilnică de tabieturi fizice.

În biroul lui, fostul ofiţer KGB nu vrea prea multă tehnologie. Fără calculator, fără Internet ori e-mail-uri. Şi fără telefoane mobile. Doar dosare, teancuri de hârtii şi telefoane. Telefoane fixe, din "glorioasa" eră sovietică.

Ben Judah, autorul cărţii „Imperiul fragil”: „Este imaginea unei vieţi sinistre, triste şi singuratice. Putin vorbeşte cu foarte puţini oameni, este foarte retras.”

E retras, dar vrea să ştie mereu tot ce spune lumea despre el. I se pregăteşte, zi de zi, o revistă a presei naţionale şi internaţionale doar despre persoana lui. Acestea sunt cele mai groase dosare de pe biroul lui Vladimir Putin, şi nu cele venite de la serviciile de informaţii, cum s-ar putea crede. Pe lângă această revistă a presei, consilierii îi arată şi parodiile despre el.

Sportul preferat al lui Vladimir Putin este hocheiul. I se pare bărbătesc şi graţios, în acelaşi timp. De aceea, cea mai mare onoare pe care i-o poate face cuiva este să îl invite la un meci de hockei în care îl însuşi este pe gheaţă. Iar când se întâmpla asta, gărzile lui de corp îi fac galerie în tot timpul meciului.

Singurătatea „Ţarului”

„Nu sunt poveşti despre extravaganţă, ci numai şi numai despre singurătate. Preşedintele nu are o viaţă de familie. Mama lui e moartă. La fel şi tatăl lui. Soţia lui a trecut prin mai multe afecţiuni pe fond nervos şi, după ce au stat despărţiţi o lungă perioadă, au divorţat. Are două fiice, dar ele sunt un secret de stat şi nu locuiesc în Rusia.”

Sursa: Ben Judah, Newsweek

Vladimir Putin este conştient că are mulţi duşmani. Acesta motivul pentru care, atunci când merge într-o deplasare externă, mânâncă doar ce a fost degustat în prealabil de oamenii lui. Ingredientele sunt aduse din Rusia şi totul este pregătit de bucătarii lui, care îl însoţesc oriunde merge. Îşi aduce până şi propriii ospătari, fără să îi pese că şi-ar putea jigni gazdele.

Până în 2011, doar 11 dintre ceasurile lui valorau aproape 700.000 de dolari. În domeniul prezidenţial, avea peste 20 de reşedinţe, 15 elicoptere, patru yacht-uri. Kremlinul lui Putin a ajuns să aibă 43 de aparate de zbor, în valoare de peste 1 miliard de dolari. Iar acestă opulenţă e doar unul dintre motivele pentru care i se spune „Ţarul”!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri