Prima reacție a lui Vladimir Putin în cazul spionului rus otrăvit în Marea Britanie

Data actualizării: Data publicării:
putin portret - kremlin.ru

Preşedintele rus Vladimir Putin a sfătuit luni Londra să-şi „clarifice lucrurile” cu privire la otrăvirea fostului agent dublu rus în Anglia înainte de orice discuţie cu Moscova pe această temă, transmite News.ro. De altfel, luni seară, după acestă declarație, premierul Theresa May a declarat că „foarte probabil” de vină sunt autoritățile ruse. În plus, a decis convocarea ambasadorului rus la Londra.

putin kremlin ru
Foto: kremlin.ru

Întrebat de BBC despre o eventuală responsabilitate a Rusiei în otrăvirea lui Serghei Skripal, Putin a răspuns, potrivit agenţiilor ruse, „clarificaţi-vă lucrurile de partea voastră şi după aia vorbim cu voi”.

Luni seară,  în Parlament, Theresa May a declarat că Rusia este „foarte probabil” vinovată de otrăvirea lui Serghei Skripal.

Anterior, întrebat despre aceste acuzaţii cu privire la o eventuală implicare a Moscovei, un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns că „nu a auzit declaraţii ale unor reprezentanţi politici britanici potrivit cărora Rusia este implicată”.

„Cetăţeanul rus menţionat a lucrat pentru unul dintre serviciile britanice secrete. Incidentul s-a petrecut pe teritoriul britanic şi nu este în vreun fel problema Rusiei şi cu atât mai puţin a conducătorilor ei”, a adăugat el, într-un punct de presă.

Serghei Skripal, în vârstă de 66 de ani, şi fiica sa Iulia, în vârstă de 33 de ani, au fost găsiţi inconştienţi pe 4 martie p o bancă, la Salisbury, în sudul Angliei, unde locuia fostul spion.

Condamnat în 2006 după ce a fost găsit vinovat că a livrat informaţii Marii Britanii, fostul colonel GRU a fost schimbat în 2010 alături de alţi trei agenţi dubli cu spioni ruşi arestaţi în Statele Unite.

Fostul spion şi fiica sa au fost otrăviţi cu un agent neurotoxic, o substanţă chimică ce acţionează asupra sistemului nervos şi care poate antrena moartea.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri