Putin se compară cu Petru cel Mare: Rusia trebuie să-și recupereze teritoriile, așa cum a făcut țarul în lupta împotriva suedezilor

Data publicării:
vladimir putin cu un panou mare in spate cu petru cel mare in timp ce doi barbati ii explica ceva
Vladimir Putin a vizitat joi o expoziție dedicată țarului Petru cel MAre Foto: kremlin.ru

Vladimir Putin s-a comparat joi cu Petru cel Mare, la o întâlnire cu tineri antreprenori din Rusia, și a sugerat o paralelă între invazia din Ucraina și războiul pe care țarul l-a dus împotriva suedezilor. Putin a spus că atunci, ca și acum, Rusia își ia înapoi teritorii, iar asta poate dura.

„Tocmai am vizitat o expoziţie dedicată celei de-a 350-a aniversări a lui Petru cel Mare. Este uimitor, dar aproape nimic nu s-a schimbat. (...) Petru cel Mare a purtat Războiul Nordului vreme de 21 ani. Există impresia că, luptând cu Suedia, a cucerit ceva. Nu a cucerit nimic, a recuperat. Nu cucerea nimic, recupera”, a afirmat Vladir Putin.

„Atunci când a întemeiat noua capitală (Sankt Petersburg - n.r.), nicio ţară din Europa nu recunoştea acest teritoriu ca aparţinând Rusiei. Toată lumea îl considera ca făcând parte din Suedia. Dar, din timpuri imemoriale, acolo trăiau slavi alături de popoare fino-ugrice. (...) El recupera şi întărea” ţara, a comentat liderul de la Kremlin. „Din câte se pare, ne revine şi nouă să luăm înapoi şi să întărim” a adăugat el, părând să facă aluzie la ofensiva rusă în Ucraina, scrie AFP, preluată de Agerpres.

„Da, au existat epoci în istoria ţării noastre când am fost obligaţi să ne retragem, dar numai pentru a ne recupera forţele şi a merge înainte”, a mai spus Putin.

În Marele Război al Nordului, Petru cel Mare a luptat contra Suediei, invadând o parte a teritoriului ei, precum şi ceea ce astăzi sunt Finlanda și o parte din Estonia şi Letonia. 

Înfrângerea Suediei în Marele Război al Nordului (1700-1721) avea să facă din Rusia principala putere în Marea Baltică şi un actor important pe scena europeană.

Rusia l-a celebrat joi pe ţarul Petru cel Mare, care a încercat să apropie imperiul de Europa, un ecou al trecutului ce contrastează cu situația din prezent, când există o ruptură între Moscova şi Occident din cauza invaziei ruse din Ucraina. Pentru a marca 350 ani de la naşterea celui care a condus Rusia mai întâi ca ţar, apoi ca împărat din 1682 până la moartea sa în 1725, Vladimir Putin a vizitat joi, la Moscova, o expoziţie consacrată lui Petru I, considerat modelul său din istorie.

Pe de altă parte, Rusia a anunțat, prin vocea lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, când se va termina războiul din Ucraina. Peskov a spus că luptele se vor încheia atunci când armata rusă va îndeplini toate obiectivele cerute de Vladimir Putin. Oficialul de la Kremlin nu a intrat în detalii și nu a spus care sunt acestea, dar, conform celor mai recente informații, ambițiile Rusiei, cel puțin cele realizabile, s-ar limita la ocuparea completă a regiunilor Donețk și Lugansk, plus apărarea teritoriilor cucerite în sudul Ucrainei. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a ieșit la declarații după ce Adam Sultanovici Delimhanov, vărul lui Ramzan Kadîrov și comandantul din teren al cecenilor care luptă pe front, a spus recent că războiul va dura până la finalul anului. Doar că declarațiile amândurora au fost invalidate de Vladimir Putin.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri