Rusia a scos mii de blindate și tancuri sovietice din marele său depozit militar din Siberia

Data actualizării: Data publicării:
tancuri și blindate sovietice într-un depozit militar din Siberia
Rusia a scos aproape jumătate din toate tancurile și blindatele sovietice pe care le avea depozitate la Vagjanovo, regiunea Bureatia. Foto: Profimedia Images

Cel mai mare centru de depozitare a echipamentului militar rusesc a fost golit în proporție de aproape 50% de tancurile și blindatele sovietice păstrate acolo dinainte ca Rusia să invadeze Ucraina, potrivit unui raport Moscow Times realizat prin analizarea imaginilor din satelit.

Depozitul militar Vagjanovo, aflat în afara capitalei regiunii Buriația, Ulan-Ude, în estul Siberiei, este doar unul dintre aproximativ 20 de astfel de locuri identificate de Moscow Times, acesta întinzându-se pe o suprafață de 10 kilometri pătrați.

Imaginile din satelit făcute cu cinci luni înainte ca Rusia să declanșeze invazia în luna februarie a anului 2022 arată că în jur de 3.840 de tancuri și blindate sovietice erau ținute la Vagjanovo.

La ceva mai mult de un an mai târziu, în noiembrie 2022, în jur de 2.600 de vehicule militare mai rămăseseră în depozit – o scădere de 40% din volumul total observat înainte de război.

tancuri și blindate sovietice într-un depozit militar din Siberia
Depozitul militar Vagjanovo se întinde pe o suprafață de 10 kilometri pătrați. Foto: Profimedia Images

Echipamentul militar de acest tip poate fi ținut și în clădiri cu sisteme de ventilație și încălzire, în hangare sau sub copertine, cele mai multe vehicule observate la Vagjanovo erau păstrate în aer liber.

Vagjanovo are, însă, și 10 hangare, care ar putea adăposti până la 400 de blindate.

Aproape jumătate din tancurile depozitate la Vagjanovo nu mai aveau turele, ceea ce înseamnă cel mai probabil că acestea au fost îndepărtate în decursul ultimului an pentru a fi echipate cu piese și echipamente noi, pe măsură ce Moscova se bazează tot mai mult pe tancuri vechi cu care le înlocuiesc pe cele distruse pe câmpul de luptă.

Rusia a pierdut până la data de 31 mai peste 2.000 de tancuri din totalul de 3.000 de tancuri pregătite de luptă care făceau parte din rezerva originală, potrivit proiectului Oryx.

tancuri și blindate sovietice într-un depozit militar din Siberia
Aproape jumătate din tancurile depozitate la Vagjanovo nu mai aveau turele. Foto: Profimedia Images

Rusia a început să importe piese pentru tancuri și rachete pe care le-a vândut inițial unor țări precum India și Myanmar, potrivit rapoartelor din presă.

Printre echipamentele reimportate se numără mii de lunete și camere pentru tancuri, despre care analiști spun că sunt folosite pentru modernizarea vechilor tancuri T-72 pe care rușii le mai au în rezervă.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a cerut în iulie ca producția de tancuri să crească pentru a corespunde nevoilor forțelor ruse din Ucraina după ce Kievul a lansat o contraofensivă cu ajutorul armamentului livrat de Occident.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri