Șeful Rosatom: „Trebuie să fii complet idiot” ca să arunci în aer centrala nucleară Zaporojie

Data actualizării: Data publicării:
centrala nucleara zaporojie vazuta de sus
Șeful Rosatom spune că ar trebui să fii „un idiot” ca să arunci în aer centrala nucleară Zaporojie. Foto: Profimedia

Șeful companiei ruse de stat pentru energie atomică, Rosatom, spune că ar trebui să fii „un idiot” ca să arunci în aer centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei, relatează Sky News.

Răspunzând acuzațiilor ucrainene, conform cărora Moscova ar plănui să arunce în aer centrala ocupată de ruși, Alexei Lihaciov a spus că doar un „idiot” ar face un lucru atât de nesăbuit.

Lihaciov, directorul general al Rosatom, a declarat pentru televiziunea de stat că „cei care ar fi vrut să pună la cale o astfel de provocare acolo ar fi fost expuși.

„Trebuie să fii complet idiot ca să arunci în aer o centrală nucleară în care lucrează 3.500 de oameni, printre ei fiind un număr foarte important de persoane din toată Rusia”.

Kievul a anunțat că forțele ruse plănuiesc să arunce în aer centrala pe care au capturat-o la scurt timp după începerea invaziei de anul trecut.

Experții au adus în discuție în mod repetat preocupările legate de siguranță și temerile cu privire la un potențial dezastru nuclear ca urmare a bombardamentelor din apropierea centralei.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat miercuri că nu a văzut nicio mină sau explozibil în timpul inspecției, și a precizat că încă așteaptă accesul pe acoperișurile reactoarelor numărul 3 și numărul 4.

AIEA a spus în repetate rânduri că centrala nu ar trebui folosită pentru depozitarea arsenalului militar.

Lihaciov a mai declarat că informațiile pe care le deține Rusia, și informațiile de la prizonierii ucraineni capturați, au indicat că, de fapt, Ucraina intenționează să provoace un incident nuclear, ca apoi să dea vina pe Rusia. 

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri