Vladimir Putin devine din ce în ce mai paranoic și se teme că va fi otrăvit, susține jurnalistul Craig Copetas

Data actualizării: Data publicării:
vladimir putin vorbeste prin videoconferinta
Vladimir Putin a devenit paranoic și se teme că va fi otrăvit, scrie jurnalistul Craig Copetas Foto: kremlin.ru

Vladimir Putin devine din ce în ce mai paranoic și se teme că o persoană din cercul său de apropiați îl va otrăvi, potrivit informațiilor obținute de jurnalistul american Craig Copetas de la surse din serviciile de spionaj.

Acesta a publicat un articol în The Daily Beast în care spune că liderul de la Kremlin are oameni care îi gustă din mâncare înainte de a o consuma, iar luna trecută și-a înlocuit întregul personal de la Kremlin, adică 1.000 de oameni. „Spălătorese, secretare, bucătari - o întreagă garnitură nouă de oameni. Evaluarea comunității de informații este că Putin este speriat”, susține Copetas. Sursele sale i-au spus că Vladimir Putin este speriat mai ales de ideea că ar putea fi otrăvit.

O altă informație nouă este că unul dintre generalii care erau considerați apropiați ai liderului de la Kremlin a fost arestat și este interogat acum de FSB. Dar nici în FSB președintele nu pare să aibă deplină încredere, mai ales după ce s-a dovedit că operațiunea din Ucraina nu merge cum erau planurile inițiale. Doi şefi ai FSB, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, au fost plasați în arest la domiciliu, a anunţat de curând un jurnalist rus de investigaţii, specializat în anchete despre serviciile secrete şi de spionaj ale Federaţiei Ruse. Potrivit altor surse, armata ar da vina pe serviciile de spionaj pentru că, în momentul în care a planificat invadarea Ucrainei, nu a avut informații corecte despre rezistența pe care ar putea s-o întâmpine  în teren din partea ucrainenilor.

De altfel, Vladimir Putin a apărut joi la televiziunea rusă de stat pentru a-i denunța pe rușii care s-au opus războiului cu Ucraina. El i-a calificat drept „gunoaie” și „trădători”.

Otrăvirea, metoda preferată a serviciilor ruse

Mai mulți oponenți de-ai lui Vladimir Putin au fost otrăviți de-a lungul timpului. Jurnalistul Craig Copetas reamintește că este metoda preferată de asasinare a serviciilor secrete din rândul cărora provine și Putin.

Fostul agent Aleksandr Litvinenko, devenit disident, a murit în 2006, la Londra, otrăvit cu poloniu, un element radioactiv. În 2018, fostul spion rus Serghei Skripal, aflat în Marea Britanie, abia a scăpat cu viață după otrăvirea cu neurotoxina noviciok, iar în 2020, Aleksei Navalnîi, liderul opoziției ruse, a supraviețuit unui atac cu noviciok atribuit serviciilor ruse.

Cu o carieră jurnalistică ce se întinde pe aproape cinci decenii, jurnalistul  Craig Copetas a lucrat la mai multe publicații prestigioase și a fost corespondent în mai multe țări, contribuind la investigații jurnalistice de răsunet.  La un moment dat a lucrat chiar în Moscova, iar în 1990 primea premiul Școlii de Jurnalism de la Universitatea New York pentru cele mai bune relatări despre Uniunea Sovietică.

Un senator american cere ca Putin să fie „eliminat”

În ultima vreme, ideea asasinării lui Vladimir Putin a fost menționată mai mult sau mai puțin direct la nivel public, inclusiv de către oficiali de rang înalt. 

La începutul acestei luni, senatorul republica Lindsey Graham a scris pe Twitter că și-ar dori ca lumea să scape de Putin, în orice mod cu putință. „Trebuie să se ocupe de el poporul rus”, a spus Graham. „Nu cer să invadăm Rusia pentru a-l elimina. Nu cer să trimitem forțe terestre americane în Ucraina pentru a lupta cu armata rusă. Cer poporului rus să se ridice și să pună capăt acestei domnii a terorii”. El a adăugat: „Cred că lumii îi este mai bine fără Putin, cu cât mai repede cu atât mai bine, și nu-mi pasă cum o facem”.

Miercuri, senatorul republican Lindsey Graham a confirmat că vrea ca Putin să fie „eliminat”.

Întrebat la un post de televiziune dacă își menține afirmațiile că Putin trebuie „asasinat”, senatorul a spus: „Sper că va fi eliminat, într-un fel sau altul. Nu-mi pasă cum îl vor elimina. Nu-mi pasă dacă îl trimitem la Haga și îl judecăm. Vreau doar ca el să plece. Și da, o spun public. Dacă John McCain ar fi fost aici (fost senator republican, mort în 2018, dar un critic dur al lui Vladimir Putin, mai ales după invadarea Crimeei), ar fi spus același lucru, cred. Este timpul ca el să plece. Este un criminal de război. Mi-aș fi dorit ca cineva să-l fi eliminat pe Hitler în anii '30. Deci da, Vladimir Putin nu este un lider legitim. El este un criminal de război”, a insistat senatorul american.

Citiți și: Cum se va opri Putin? Medicul psihiatru Gabriel Diaconu: În momentul de față este mai instabil psihic decât era Hitler în ultimele zile

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri