Rușii au dat numele spionului pe care americanii l-au extras de teama lui Trump. El ar fi dispărut cu tot cu familie în urmă cu doi ani

Data publicării:
French President Emmanuel Macron Hosts A Lunch For The commemoration Of The 100th Anniversary Of The End Of The First World War
FOTO: Guido Bergmann/Bundesregierung via Getty Images

Spionul american de la Kremlin, care a fost extras în 2017, ar fi putut fi un asistent al unui înalt oficial rus în guvernul lui Putin, care ar locui acum în Washington DC, potrivit Kommersant, citat de The Moscow Times.

Presupusul spion al americanilor ar putea fi Oleg Smolenkov, un oficial în guvernul lui Vladimir Putin, a relatat Kommersant, marţi, citând surse anonime.

Statele Unite ar fi extras în urmă cu doi ani un spion în interioriul guvernului de la Moscova, comunitatea de informaţii americană fiind îngrijorată că Donald Trump ar putea să-l deconspire după ce preşedintele american a dezvăluit mai multe informaţii secrete ruşilor într-o întrevedere în biroul oval.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Smolenkov a fost un asistent mai vechi al lui Yury Ushakov, un asistent de politică externă a lui Putin. Ruşii spun că întreaga situaţie „este foarte serioasă” pentru că presupusul spion ar fi avut acces la o gamă mare de informaţii secrete ale Rusiei.

Publicaţia americană The New York Times a scris, în trecut, că spionul din Rusia a fost recrutat şi „cultivat” cu decenii în urmă.

Smolenkov ar fi dispărut împreună cu familia sa în timpul unei vacanţe în Muntenegru în iunie 2017. Investigatorii ruşi au crezut, iniţial, că este vorbă de o crimă la momentul dispariţiei sale, însă Kommersant relatează că serviciul secret rus (FSB) a aflat că acesta este în continuare în viaţă şi că se află în străinătate.

Marţi, însă, guvernul Rusiei a negat că Smolenkov ar fi fost vreodată angajat guvernamental.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, le-a spus jurnaliştilor că Smolenkov nu a avut un rol important în administraţie şi că a fost concediat printr-un decret secret în urmă cu mai mulţi ani. „Informaţiile conform cărora Smolenkov ar fi fost un spion al americanilor sunt ficţiune”, a adăugat Peskov.

Oficiali foşti şi actuali ai guvernului american au declarat că Smolenkov trăieşte deschis în Washington DC, poartă în continuare numele lui real şi se află sub protecţie guvernului Statelor Unite.

Editor: Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri