Scriitoarea Ludmila Uliţkaia a fost pusă de Rusia pe lista "agenților străini", după ce a criticat războiul și l-a sfidat pe Putin

Data publicării:
Ludmila Uliţkaia la un protest
Scriitoarea Ludmila Uliţkaia a fost pusă de Rusia pe lista "agenților străini", după ce a criticat războiul și l-a sfidat pe Putin. FOTO: Profimedia Images

Romanciera Ludmila Uliţkaia, care a criticat războiul declanşat de Rusia în Ucraina şi care trăieşte în exil în Germania, a fost catalogată vineri drept "agent străin" de către autorităţile ruse.

Sute de persoane, activişti pentru drepturile omului, opozanţi sau jurnalişti independenţi, au fost clasificaţi în Rusia în ultimii ani drept "agenţi străini", un calificativ care este însoţit de constrângeri administrative stricte şi de obligaţia de a apărea ca atare în toate comunicările publice.

Liudmila Uliţkaia, în vârstă de 81 de ani, este cunoscută în Rusia pentru cărţile sale Soniecika, care a primit Premiul Medici în 1996, şi Cortul verde. Cel mai cunoscut roman al său, Daniel Stein, traducător, bazat pe povestea adevărată a unui evreu care a devenit preot catolic, a câştigat Big Book Prize în 2007.

Acestei scriitoare, care iubeşte libertatea de exprimare şi ale cărei cărţi au fost traduse în multe limbi, îi place să înfrunte Kremlinul, o alegere foarte rară în lumea literară rusă. Ea a denunţat în mod repetat atacul "fără sens" al forţelor ruse asupra Ucrainei, asigurând în 2023 că acesta va avea "consecinţe catastrofale pentru Rusia", scrie Agerpres.

Potrivit justificării oferite vineri de Ministerul rus al Justiţiei, autoarea "s-a opus" conflictului din Ucraina şi, în special, "face propagandă în favoarea relaţiilor LGBT".

Ludmila Uliţkaia locuieşte în Germania din 2022, după ce a părăsit Rusia în urma lansării ofensivei ruse în Ucraina, la fel ca mulţi dintre criticii preşedintelui Vladimir Putin.

 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri