Șeful armatei britanice: Submarinele rusești sunt o amenințare pentru „adevăratul sistem informatic al lumii”

Data actualizării: Data publicării:
Submarin rusesc la suprafață
Submarin rusesc. Foto: Profimedia Images

Șeful forțelor armate britanice avertizea că activitatea submarinelor rusești amenință cablurile subacvatice esențiale pentru sistemele de comunicații din întreaga lume, potrivit The Guardian.

Amiralul Tony Radakin a spus că cablurile submarine prin care sunt transmise date de internet sunt „sistemul informatic real al lumii” și a adăugat că orice încercare de a le deteriora ar putea fi considerată un „act de război”.

Amiralul, un fost șef al Marinei Regale, spune că a existat o „creștere fenomenală a activității submarine și subacvatice rusești” în ultimii 20 de ani.

El a spus că asta înseamnă că Moscova ar putea „pune în pericol și potențial exploata adevăratul sistem informatic al lumii, și anume cablurile submarine care fac înconjurul lumii”.

„Acolo circulă toate informațiile și traficul din lume. Rusia și-a crescut capacitatea de a pune în pericol acele cabluri submarine și, eventual, de a exploata acele cabluri submarine”, a explicat el.

Marina britanică a urmărit activitatea submarinelor rusești, iar o coliziune între HMS Northumberland și un submarin rusesc, anul trecut, a stârnit speculații despre activitatea de cartografiere a cablurilor de către acestea.

Radakin a mai spus că Marea Britanie trebuie să dezvolte rachete hipersonice pentru a ține pasul cu competiția militară.

El a evidențiat capacitatea Rusiei de a lansa rachete hipersonice și cu rază lungă de acțiune, spunând că aceasta reprezintă o amenințare, iar capacitățile Marii Britanii în acest domeniu sunt o slăbiciune.

Nu le avem și trebuie să avem”, a spus el.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri