Șeful departamentului pentru situații de urgență din Maui a demisionat. A fost criticat că nu au fost activate sirenele de avertizare

Data publicării:
Herman Andaya
Şeful Agenţiei de Gestionare a Crizelor de pe insula hawaiiană Maui a demisionat joi. FOTO: Profimedia Images

Şeful Agenţiei de Gestionare a Crizelor de pe insula hawaiiană Maui, criticat pentru că nu a declanşat sistemele de alarmă în timpul incendiului mortal care a devastat oraşul Lahaina, a demisionat joi, cu doar câteva zile înainte de vizita de luni a preşedintelui Joe Biden, el însuşi criticat de republicani pentru reacţia sa considerată insuficientă, relatează AFP, citată de News.ro.

Supravieţuitorii spun că nu au fost avertizaţi că un incendiu se se îndreaptă către Lahaina şi îi ameninţă pe cei 12.000 de locuitori ai săi. Cele mai multe dintre victime au rămas blocate în casele sau în maşinile lor, în timp ce încercau cu disperare să scape de flăcările mistuitoare.

Bilanțul provizoriu al incendiilor a crescut la 111 morți

Bilanţul provizoriu al incendiului, care a cuprins oraşul portuar Lahaina, fosta capitală a Regatului Hawaii, a crescut la 111 morţi. Este deja cel mai mortal incendiu din Statele Unite din ultimul secol, dar bilanţul final ar putea fi mult mai mare.

„Astăzi, primarul Richard Bissen a acceptat demisia administratorului Agenţiei de Gestionare a Situaţiilor de Urgenţă din Maui (MEMA), Herman Andaya. Invocând motive de sănătate, domnul Andaya şi-a prezentat demisia cu efect imediat”, se arată într-un comunicat. 

Cu o zi înainte, Andaya declarase într-o conferinţă de presă că nu are niciun regret în legătură cu faptul că sirenele nu au fost declanşate. El a explicat că acestea „sunt folosite în principal pentru tsunami” şi că locuitorii „sunt instruiţi să se adăpostească la mare altitudine atunci când sună”. El s-a întrebat, de asemenea, dacă rezidenţii, „care sunt în interior cu aer condiţionat, ar fi auzit sirenele dacă ar fi sunat la 121 de decibeli”.

Aceste avertizări s-au dovedit adesea inutile din cauza multiplelor întreruperi de curent şi de reţea suferite de insulă, lovită de vânturi violente alimentate de un uragan care se afla în mijlocul Pacificului.

Autorităţile locale au fost acuzate de incompetenţă

În ultima săptămână, autorităţile locale au fost acuzate de incompetenţă, locuitorii plângându-se de lipsa avertismentelor şi subliniind numeroasele greşeli făcute înainte, în timpul şi după dezastru. Supravieţuitorii au declarat pentru AFP că au aflat despre incendiu abia când au văzut flăcările înaintând pe strada lor. Localnicii s-au plâns, de asemenea, de lentoarea guvernului de a le veni în ajutor după tragedie, mulţi dintre ei susţinând că ONG-urile ar fi fost mai implicate.

Preşedintele american Joe Biden urmează să se deplaseze luni la Maui împreună cu soţia sa, Jill, pentru a se întâlni cu supravieţuitori, salvatori şi oficiali. Biden s-a grăbit să declare starea de catastrofă naturală în Hawaii, permiţând desfăşurarea resurselor federale de ajutor de urgenţă. Dar el a fost criticat de opoziţie, care consideră că răspunsul său la incendii a fost insuficient sau chiar indiferent: preşedintele nu s-a exprimat public atunci când numărul morţilor a crescut brusc în weekend.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri