Şeful diplomaţiei turce refuză negocierile cu Suedia și Finlanda pe tema NATO. Premierul suedez insistă să discute cu Erdogan

Data publicării:
Mevlut Cavusoglu, ministrul turc de Externe, susține un discurs.
Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu. Foto: Profimedia Images

Ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu a afirmat joi că este "lipsit de sens" să se organizeze o reuniune trilaterală cu Suedia şi Finlanda pentru a discuta despre candidaturile acestora la NATO, informează Agerpres. 

Reacția diplomatului vine în urma protestelor care au avut loc luna aceasta la Stockholm, în care un extremist de extremă dreapta a ars un exemplar al Coranului. Turcia acuză autoritățile suedeze că nu l-au împiedicat pe acesta să ardă cartea, deși extremistul anunțase din timp că va face acest lucru.

Cavusoglu a adăugat că nu există nicio ofertă privind evaluarea separată a candidaturilor Suediei şi Finlandei la Alianţa militară nord-atlantică. Asta chiar și după ce Finlanda a decis să transporte materiale militare în Turica, pentru a obține favorurile guvernului de la Ankara.

În paralel, la Stockholm, premierul suedez Ulf Kristersson a spus că ţara sa vrea să reia dialogul cu Turcia.

Acesta a declarat agenţiei de presă suedeze TT că "există fără îndoială o şansă" ca Suedia să adere la NATO la vară, în pofida disputei cu Turcia.

Premierul suedez nu a vorbit despre un calendar precis în acest sens, dar şi-a exprimat speranţa ca acest lucru "să se întâmple cât mai curând posibil".

Turcia nu a spus niciodată explicit că uşa Suediei (pentru a adera la NATO) este complet închisă, aceasta fiind şi impresia creată de rundele de discuţii desfăşurate cu Turcia începând din vara trecută, a spus Kristersson.

El a atras atenţia şi asupra presiunii exercitate asupra Turciei de o majoritate a ţărilor NATO, însă a notat că "Turcia va fi cea care ia decizia şi nimeni altcineva".

"Ar fi foarte rău pentru securitatea Suediei să dureze mai mult decât e absolut necesar", a adăugat premierul suedez, asigurând că este "gata să discute oricând cu (preşedintele turc Recep Tayyip) Erdogan", pentru a detensiona atmosfera.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri