Șeful Dumei de Stat accentuează propaganda Kremlinului. „Doneţk şi Lugansk au decis să se separe de Ucraina şi să devină independente”

Data publicării:
Viaceslav Volodin sustine un discurs
Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat din Rusia. Foto: Profimedia Images

Ce graniţe va avea Ucraina după încheierea „operaţiunii speciale militare” ruse depinde de decizia cetăţenilor acestei ţări, a declarat preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Viaceslav Volodin, citat de agenţia de presă rusă Interfax.

Această sarcină revine Ucrainei şi cetăţenilor săi, a spus Volodin într-un interviu acordat joi postului de radio aparţinând publicaţiei Komsomolskaia Pravda.

Volodin, un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, a explicat ce înţelege prin aceasta. În primul rând, el a reiterat una din tezele Kremlinului, potrivit căreia, în 2014, în Ucraina a avut loc o lovitură de stat, nu o mişcare populară de contestare a regimului preşedintelui Viktor Ianukovici.

Ca urmare a acestei lovituri de stat, Crimeea s-a separat de Ucraina. Cetăţenii, în conformitate cu toate cerinţele şi normele internaţionale, au decis că vor să trăiască în componenţa Federaţiei Ruse, a afirmat Volodin, omiţând să specifice că, înaintea referendumului din Crimeea pe tema separării de Ucraina, peninsula fusese ocupată de militari ruşi fără însemne, aşa-numiţii omuleţi verzi, potrivit instituțiilor media de la Kiev, transmite Agerpres.

De asemenea, republicile populare Doneţk şi Lugansk au decis să se separe de Ucraina şi să devină independente, a adăugat şeful Camerei inferioare a legislativului rus.

Apoi, vedeţi procesele care au loc astăzi în vestul Ucrainei, multe persoane au primit paşapoarte de cetăţeni ai Poloniei, Ungariei. Ce decizie vor lua ei? Poate că vor dori să trăiască în componenţa altor state şi nu în Ucraina?, a mai spus Volodin, sugerând că frontierele Ucrainei depind de decizia cetăţenilor acestei ţări.

Separat, preşedintele Dumei de Stat a afirmat că Rusia ar putea recurge la arma nucleară doar ca răspuns la un atac nuclear, excluzând posibilitatea unui atac nuclear preventiv din partea Moscovei, potrivit site-ului Dumei, duma.gov.ru.

Doctrina militară rusă prevede utilizarea armei nucleare doar ca răspuns la un atac similar împotriva ţării, a declarat Volodin în acelaşi interviu pentru Komsomolskaia Pravda.

În ceea ce priveşte Federaţia Rusă, noi avem în vedere doar posibilitatea de a răspunde (cu un dispozitiv nuclear) la un atac punctual, a mai spus parlamentarul rus, adăugând că pentru ruși este doar un răspuns, în cadrul apărării. Dacă ne atacă, noi răspundem, a insistat apropiatul Kremlinului.

Citește și: Ruble rusești, steagul sovietic și Kremlin TV. Putin vrea control pe termen lung asupra orașelor ocupate în Ucraina

Retorica nucleară a lui Putin

Rușii sunt bombardați zilnic cu informații despre un eventual război nuclear. Programele televiziunilor de stat ruse s-au transformat în instrumente de propagandă ale Kremlinului care vorbesc despre cum rușii trebuie să accepte un eventual război nuclear pornit de Vladimir Putin.

În ultimele săptămâni, presa de stat din Rusia a început să promoveze constant ideea că Al Treilea Război Mondial este iminent și că urmează „o inevitabilă și nemaivăzută” escaladare a războiului din Ucraina, înfățișat de propagandă ca o „agresiune a Occidentului colectiv împotriva Rusiei”. Rușii sunt convinși de propagandă că până și moartea în urma unui război nuclear ar fi ceva de dorit pentru că „cei ce mor pentru patrie ajung direct in Rai”.

Linia urmată de propaganda Moscovei este alimentată și de declarațiile oficialilor de la Moscova, în frunte cu Vladimir Putin. Săptămâna trecută, Putin amenința cu un „răspuns fulgerător și rapid”, dacă „cineva din exterior va dori să intervină în Ucraina”. Președintele rus a spus că va folosi „toate instrumentele” în cazul în care va exista vreo intervenție din partea cuiva care să reprezinte o „amenințare strategică” pentru Rusia în războiul din Ucraina.

De două săptămâni auzim la televizor că ar trebui deschise silozurile nucleare", a declarat marţi Dimitri Muratov, redactor-şef al unui jurnal rus independent şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace. 

Citește și:  Un general dezvăluie planurile Rusiei: „Controlul sudului Ucrainei înseamnă totodată un culoar spre Transnistria”

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri