Şeful poliţiei din Tel Aviv a demisionat pentru că membri ai guvernului cereau ca protestatarii să fie opriți cu forța

Data publicării:
israelieni cu drapele la un protes
Mii de israelieni în stradă pentru a manifesta împotriva reformei din sistemul judiciar. Foto: Profimedia

Şeful poliţiei din Tel Aviv şi-a anunţat miercuri demisia, motivând intervenţia politică a unor membri ai cabinetului premierului israelian Benjamin Netanyahu, despre care a spus că doreau folosirea excesivă a forţei împotriva demonstranţilor antiguvernamentali.

Comandatul districtului Tel Aviv al poliţiei, Ami Eshed, nu l-a nominalizat pe ministrul securităţii interne, Itamar Ben-Gvir (de extremă-dreapta), care ceruse acţiuni dure împotriva manifestanţilor care au blocat străzi şi autostrăzi în timpul unor demonstraţii fără precedent împotriva planului controversat al guvernului de reformă a justiţiei, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Într-o declaraţie televizată, Eshed a spus că nu a putut să răspundă aşteptărilor a ceea ce el a numit „eşalonul ministerial”, despre care a afirmat că a încălcat toate regulile şi s-a amestecat în mod flagrant în luarea deciziilor profesionale.

„Aş fi putut să răspund cu uşurinţă acestor aşteptări prin folosirea nerezonabilă a forţei, care ar fi umplut camera de urgenţă de la Ichilov (spital din Tel Aviv, n.red.) la finalul fiecărui protest”, a declarat Eshed.

„Pentru prima dată în trei decenii de activitate, m-am lovit de realitatea absurdă în care asigurarea calmului şi ordinii nu este ceea ce mi s-a cerut, ci exact opusul”, a adăugat el.

Ben-Gvir, care în martie îl informase pe Eshed că îi va fi încredinţat un nou rol în poliţie, o măsură văzută ca blocându-i speranţele de a fi avansat şef al poliţiei, a scris pe Twitter că declaraţiile lui Eshed arată că acesta este un comandant politic.

Ben-Gvir, un adept al liniei dure care are la activ condamnări pentru sprijin şi incitare la terorism, a căutat să obţină o mai mare autoritate asupra poliţiei, declanşând îngrijorări legate de independenţa acesteia.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri