Senatul SUA este „cel mai privilegiat azil de bătrâni din țară”, spune o candidată în cursa republicanilor pentru președinție

Data actualizării: Data publicării:
Nikki Haley și steagul Americii
„Trebuie să știi când să pleci”, a spus candidatul republican la președinție Nikki Haley. Sursa foto: Profimedia Images

Fostul guvernator al Carolinei de Sud, Nikki Haley, candidat republican la președinție, spune că Senatul SUA este „cel mai privilegiat azil de bătrâni din țară”. Reacția vine după ce senatorul Mitch McConnell a “înghețat” de două ori în public, transmite The Guardian.

„Trebuie să știi când să pleci”, a spus candidatul republican la președinție Nikki Haley.

Fostul guvernator al Carolinei de Sud și ambasador la Națiunile Unite, în vârstă de 51 de ani, a făcut declarații pentru Fox News la o zi după ce liderul republican din Senat, Mitch McConnell, în vârstă de 81 de ani, a suferit un al doilea blocaj în public, într-o lună, de data aceasta în timp ce vorbea cu reporterii din Kentucky.

„Ceea ce voi spune este că, chiar acum, Senatul este cel mai privilegiat azil de bătrâni din țară”, a spus Haley. „Vreau să precizez, Mitch McConnell a făcut niște lucruri grozave și merită credit. Dar trebuie să știi când să pleci.”

Joi, medicul congresului a spus că McConnell a spus că este apt de muncă, dar că poate suferă consecințele unei comoții cerebrale, avută în martie, sau poate e vorba de deshidratare. Au fost raportate și alte incidente ale senatorului, inclusiv o căzătură a acestuia când era la un aeroport, dar McConnell a spus că își va finaliza actualul mandat de șase ani, al șaptelea, care se încheie în 2026.

S-a aflat că joi, unii senatori republicani discutau dacă să forțeze o confruntare pe problema sănătății liderului lor.

Haley a spus: „Nimeni nu ar trebui să se simtă bine când vede cum îngheață McConnell, așa cum nici noi nu ar trebui să o facem când o vedem pe Dianne Feinstein sau când vedem declinul lui Joe Biden”.

Feinstein, în vârstă de 90 de ani, este democrat și senator senior din California. Sănătatea și capacitatea ei mintală sunt de mult puse în discuție. Ea a spus că se va pensiona anul viitor.

Biden, în vârstă de 80 de ani, este cel mai în vârstă președinte ales vreodată și ar avea 86 de ani până la sfârșitul celui de-al doilea mandat dacă va fi reales. Un sondaj recent a arătat că peste 75% dintre americani cred că este prea bătrân pentru a candida din nou. Săptămâna aceasta, The Guardian a transmis despre o afirmație apărută într-o nouă carte conform căreia Biden a recunoscut în privat că este ocazional obosit.

Actualul Senat este cel mai îmbătrânit din istoria SUA. Există o veche zicală politică, legată de cuvântul „Senat” care provine din același cuvânt latin cu „senil”, care a început să circule din nou.

Sondajele arată că oamenii vor să fie impusă o limită superioară de vârstă pentru aleși. Haley a cerut teste de competență mentală pentru candidații de peste 75 de ani, deși a țintit aceste remarci mai mult către Biden decât către Trump, favoritul republican în vârstă de 77 de ani.

„Nu mi-ar păsa dacă ar face teste peste 50 de ani”, a spus Haley la Fox News. „Dar acești oameni iau decizii cu privire la securitatea noastră națională. Ei iau decizii cu privire la economia noastră, la granițe.”

„Trebuie să știm că sunt în toate capacitățile. Ori nu poți spune asta acum, privind la Congres.”, a mai spus candidata.

Haley nu se află în fruntea scrutinului primar republican, pe care Trump îl domină, în ciuda faptului că s-a confruntat cu 91 de acuzații penale și alte forme de complicații legale.

Haley a evoluat puternic în prima dezbatere, în Wisconsin, săptămâna trecută. Ea s-a numărat și printre candidații care au indicat că îl vor sprijini pe Trump ca nominalizat, chiar dacă acesta a fost condamnat pentru acuzații penale.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri