Serviciile secrete ale SUA: Putin știa cu o zi înainte de rebeliunea lui Prigojin. Mercenarii Wagner au ajuns până la 330 km de Moscova

Data actualizării: Data publicării:
Kremlinul văzut printre gratii
Putin a aflat de intențiile lui Prigojin cu cel puțin o zi înainte. Foto: Profimedia Images

Serviciile secrete americane au avut încă de la mijlocul lunii iunie informații referitoare la intențiile lui Evgheni Prigojin și a mercenarilor Wagner de a se revolta împotriva armatei ruse, se arată într-un articol Washington Post, preluat de The Guardian. Conform New York Times, informațiile au devenit „beton” și chiar „alarmante” de la jumătatea săptămânii. De asemenea, serviciile secrete ale SUA apreciază că însuși Vladimir Putin a fost informat despre intențiile de rebeliune ale lui Prigojin cu cel puțin o zi înainte de declanșarea acesteia. Experții militari ai Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au confirmat, după geolocalizarea imaginilor și clipurilor difuzate în timpul rebeliunii lui Prigojin, că trupele Wagner au reușit să ajungă la cel puțin 330 de kilometri de Moscova.

Oficialii serviciilor secrete americane au prezentat rapoarte detaliate de securitate la Casa Albă, Pentagon și Capitoliu cu o zi înainte de declanșarea propriu-zisă a rebeliunii lui Prigojin.

Astfel, conform presei americane, a existat „o mare îngrijorare” în rândul serviciilor secrete americane, referitoare la scenariul în care Vladimir Putin pierde puterea și, implicit, controlul asupra arsenalului nuclear al Rusiei.

Planurile și intențiile lui Prigojin nu au fost clare decât „cu puțin timp înainte” ca Prigojin să se lanseze, în seara de vineri spre sâmbătă, în marșul spre Moscova, după ce a acuzat un atac cu rachete, lansate de armata rusă regulată asupra mercenarilor Wagner, informează Washington Post.

Conform New York Times, experții în intelligence ai SUA aveau încă de miercuri, 21 iunie, indicii că Prigojin se pregătea să ia măsuri radicale.

Experții militari americani au geolocalizat întregul traseu prin Rusia al trupelor Wagner, kilometru cu kilometru

„Grupul Wagner a încercuit clădirea comandamentului din Rostov pe Don al Armatei Ruse Regiunea Sud și s-a deplasat în marș până la o distanță de 330 de kilometri De Moscova”, se arată într-un raport publicat de ISW.

civili ruși și un tanc Wagner
Civili ruși se pozează în fața unui tanc Wagner în Rostov-pe-Don. Foto: Profimedia Images

ISW mai notează că au existat mai multe imagini și clipuri video, publicate pe rețelele sociale pe 24 iunie, care prezintă cordonul de securitate realizat de mercenarii Wagner în jurul comandamentului armatei ruse și inclusiv discuția avută de Prigojin cu adjunctul lui Șoigu la care a participat și adjunctul șefului informațiilor militare din regiune.

Imagini, confirmate prin geolocalizare, au arătat trupele Wagner trecând granița administrativă a regiunii Voronej, pe autostrada M4 care leagă Rostov de Moscova.

Trupele Wagner au fost apoi geolocalizate la ora 10:30, ora Moscovei, traversând râul Ikoreț, la 85 de kilometri sud de orașul Voronej.

Alte imagini geolocalizate au arătat două sisteme antiaeriene Panțîr, din dotarea Wagner, deplasându-se prin Butrlinovka, la circa 135 de kilometri sud=est de Voronej.

Mercenarii Wagner au doborât 7 elicoptere și un avion ale armatei ruse

Mercenarii Wagner au ajuns în regiunea Lipețk și au continuat deplasarea spre nord, pe autostrada M4. În jurul orei locale 18.00, forțele Wagner au fost geolocalizate în Krasnoe, regiunea Lipețk, la circa 330 de kilometri sud de Moscova. Aproximativ la aceeași oră, forțele de securitate ruse au fost văzute pregătind linii defensive la periferia sudică a Moscovei.

Coloanele Wagner dispuneau de o forță considerabilă de armament greu: acestea au fost estimate la 4.000 de militari și 40-50 de tancuri și blindate, inclusiv tancuri T-90M, vehicule de luptă ale infanteriei, sisteme antiaeriene Panțîr și lansatoare de rachete de tip „Katiușa” model Grad. Experții ISW nu exclud ca Wagner să fi doborât cel puțin trei elicoptere Mi-8 MTPR, un elicopter Mi-8, un elicopter Ka-52, un elicopter Mi-35, un elicopter Mi-28 și o aeronavă de transport An -26 / IL-28 - atacuri în urma cărora au murit cel puțin 13 militari ai armatei ruse.

Conform unor informații neconfirmate până în acest moment, luptători Wagner au fost depistați în Kașira, la 95 kilometri sud de Moscova.

ISW confirmă doar - în baza informațiilor geolocalizate - că cel mai apropiat punct în care trupele Wagner s-au aflat față de Moscova a fost Krasnoe - la o distanță de 330 kilometri de capitala Federației Ruse.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri