Serviciile secrete ucrainene sugerează că Belarus este pregătit să se alăture invaziei ruse

Data actualizării: Data publicării:
soldat din belarus
Militar din Belarus FOTO: Profimedia Images

Serviciile secrete ucrainene sugerează că Belarus este „pregătit să participe direct” la invazia Rusiei, „pe lângă faptul că le permite rușilor să-i folosească teritoriul și să treacă granița” în Ucraina, a declarat un oficial al guvernului ucrainean pentru CNN.

O a doua sursă apropiată guvernului ucrainean a declarat tot pentru CNN că, pe lângă serviciile de informații ucrainene, administrația Biden a transmis Kievului că Belarus se pregătește să invadeze.

Washington Post a fost prima publicație care a scris că Belarus se pregătea să trimită soldați în Ucraina, citând un oficial al administrației americane.

Aceste informații vin în momentul în care au loc negocieri între Rusia și Ucraina, lângă granița cu Belarus. Belarus este un aliat al Rusiei și este folosit ca punct de plecare pentru trupele rusești în Ucraina.

Cabinetul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a transmis că președintele Belarusului, Aleksander Lukașenko, l-a sunat duminică pe omologul său ucrainean. „Politicienii au convenit că delegația ucraineană se va întâlni cu delegația rusă fără condiții prealabile la granița ucraineană-belarusă, lângă râul Pripyat”, a transmis biroul lui Zelensky. „Aleksandr Lukaşenko a promis că se va asigura că toate avioanele, elicopterele și rachetele staționate pe teritoriul belarus vor rămâne la sol în timpul călătoriei, întâlnirii și întoarcerii delegației ucrainene”.

Lukașenko a spus săptămâna trecută că trupele din Belarus s-ar putea alătura invaziei „dacă va fi necesar”.

„Trupele noastre nu participă în niciun fel la această operațiune. Nu ne vom justifica aici cu privire la participarea sau neparticiparea noastră la acest conflict. Trupele noastre nu sunt acolo, dar dacă va fi necesar, dacă Belarus și Rusia au nevoie de ele, vor fi acolo”, a spus Lukașenko într-o înregistrare de pe canalul de YouTube al agenției de știri de stat Belta.

Duminică, Zelensky a avut un mesaj pentru „vecinii” bieloruși. „Voi decideți cine sunteți și cine să deveniți. Cum veți privi în ochii copiilor voștri. Cum veți privi unul în ochii celuilalt. În ochii vecinului vostru. Și noi suntem vecinii voștri”, a spus Zelensky.

Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat duminică dimineața la MSNBC că SUA și aliații săi își rezervă dreptul de a sancționa în continuare Belarus. Departamentul Trezorerie din SUA a emis deja sancțiuni împotriva a 24 de persoane și entități, joi.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri