Serviciile ucrainene spun că nu au „informații de încredere” despre cine se afla la bordul avionului doborât

Data publicării:
Momentul în care avionul militar rusesc se prăbușește în regiunea Belgorod din Rusia
Momentul în care avionul militar rusesc se prăbușește în regiunea Belgorod din Rusia. Foto: Captură video

Serviciul de informaţii militare ucrainean (GUR) a transmis că nu are „informaţii de încredere” despre pasagerii de la bordul avionului rusesc doborât miercuri, care transporta - potrivit Kremlinului - 65 de prizonieri ucraineni, confirmând, totodată, că un schimb de prizonieri cu Rusia era prevăzut să aibă loc în cursul zilei.

„Nu dispunem în prezent de informaţii de încredere şi complete despre persoanele care se aflau la bordul avionului sau despre numărul lor. Un schimb de prizonieri era prevăzut să aibă loc astăzi, dar nu a mai avut loc.”, a transmis GUR. Serviciul mai susține, însă, că Ucraina „nu a fost informată” despre necesitatea de a securiza spaţiul aerian în zonă. Deşi nu a confirmat prezenţa prizonierilor ucraineni la bord, GUR a reproşat Rusiei că a pus în pericol securitatea acestora.

„Ucraina nu cunoştea numărul de vehicule, ruta sau modul de transport al prizonierilor. Aceasta ar putea fi o dovadă a unor acţiuni deliberate ale Rusiei de a pune în pericol viaţa şi siguranţa prizonierilor”.

Rusia a acuzat Ucraina, miercuri, că a doborât un avion de transport militar rusesc, un Iliuşin Il-76, deasupra regiunii de frontieră Belgorod, ucigându-i pe toţi cei aflaţi la bord, inclusiv 65 de prizonieri ucraineni, potrivit Kremlinului. Mai devreme, ministerul rus al apărării a acuzat Ucraina că a „doborât” un avion militar rusesc care transporta „militari ucraineni pentru un schimb”.

Potrivit Rusiei, armata ucraineană „ştia” că ruşii îi vor transporta pe prizonieri cu avionul la Belgorod şi apoi la un punct de întâlnire la graniţă. Dar serviciile secrete ucrainene insistă că Ucraina „nu a fost informată” de necesitatea de a securiza spaţiul aerian din zonă.

Armata rusă susţine că forţele ucrainene au lansat „două rachete dintr-un un sistem de apărare antiaeriană” pentru a doborî avionul de transport militar Il-76 şi apoi „să dea vina pe Rusia”. Avionul s-a prăbuşit în apropierea satului rusesc Iablonovo, la 45 de kilometri de graniţa cu Ucraina. Cei 65 de prizonieri ucraineni care, potrivit Rusiei, se aflau la bord, precum şi cei şase membri ai echipajului şi trei militari ruşi, au fost ucişi, a adăugat armata rusă.

Armata ucraineană, într-un comunicat publicat la câteva ore după prăbuşire şi fără a o menţiona direct, a promis că va continua „să distrugă avioanele de transport şi să controleze spaţiul aerian (...) inclusiv în zona Belgorod-Kharkiv”.

Anterior, comisarul ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubineţ, care se ocupă de problemele legate de schimbul de prizonieri, a cerut să nu se tragă „concluzii pripite” în urma prăbuşirii avionului Il-76. Imaginile postate pe reţelele sociale arătau un avion în cădere, înainte de o explozie puternică la sol, însoţită de flăcări şi fum negru.

Regiunea Belgorod este foarte des vizată de lovituri cu rachete şi de drone ucrainene din cauza proximităţii sale de frontieră, ca răspuns la numeroasele bombardamente ruseşti împotriva Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a promis că va „clarifica” circumstanţele prăbuşirii, în timp ce preşedintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, a declarat că pentru doborârea avionului au fost folosite „rachete americane şi germane”. Peste 8.000 de ucraineni, inclusiv peste 1.600 de civili, se află în prezent în captivitate în Rusia, potrivit Ucrainei.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri