Situaţia din Cisiordania „riscă să devină incontrolabilă”, avertizează ONU: „Ocupaţia trebuie să înceteze”

Data publicării:
Bărbați palestinieni înarmați și cu cagule trag focuri de armă în aer în semn de protest față de un raid israelian în Cisiordania, pe 1 septembrie 2022.
ONU avertizează că situația în Cisiordania riscă să scape de sub control în urma recentelor confruntări între palestinieni și israelieni. Foto: Profimedia Images

Situaţia din Cisiordania „riscă să devină incontrolabilă”, a atenţionat vineri Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Türk, în condițiile în care aproximativ 20 de persoane, majoritatea palestinieni, au fost ucise în confruntările care au avut loc de la începutul acestei săptămâni.

„Recentele omucideri şi violenţa, precum şi retorica incendiară, nu fac decât să-i cufunde pe israelieni şi palestinieni mai adâng în prăpastie”, a declarat Volker Türk, într-un comunicat, informează Agerpres.

Decesele survenite în urma incursiuni militare israeliene în Cisiordania și a atacurilor unor palestinieni sau colonişti israelieni au majorat la peste 200 numărul de morţi legate de conflictul israeliano-palestinian, de la începutul anului.

„Israelul trebuie să reexamineze cu cea mai mare urgenţă politicile şi acţiunile sale în Cisiordania ocupată, conform normelor internaţionale privind drepturile omului, inclusiv protecţia şi respectarea dreptului la viaţă”, a declarat Înaltul Comisar al ONU.

„În calitate de putere ocupantă, Israelul are de asemenea obligaţia, în virtutea dreptului internaţional umanitar, să asigure ordinea publică şi securitatea în teritoriul palestinian ocupat”, a adăugat el.

„Pentru ca aceste violenţe să înceteze, ocupaţia trebuie să înceteze”, a spus Volker Türk. „De ambele părţi, persoanele aflate la putere ştiu acest lucru şi trebuie să ia măsuri imediate pentru a reuşi aceasta”, a adăugat el.

De la începutul anului, cel puţin 174 de palestinieni, 25 de israelieni, un ucrainean şi un italian au fost ucişi în violenţe legate de conflictul israeliano-palestinian, potrivit unei numărători a AFP realizată în baza unor informaţii de la surse oficiale israeliene şi palestiniene.

Aceste statistici includ, de partea palestiniană, combatanţi şi civili, printre care minori, iar de partea israeliană - majoritatea civili, printre care minori, şi trei membri ai minorităţii arabe.

Potrivit Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului, forţele de securitate israeliene au ucis cel puţin 126 de palestinieni în Cisiordania ocupată, inclusiv în Ierusalimul de Est, de la începutul anului.

„Printre ei se numără 21 de băieţi şi o fetiţă. În tot anul 2022, 155 de palestinieni au fost ucişi de forţele de securitate israeliene în Cisiordania ocupată, inclusiv în Ierusalimul de Est, ceea ce reprezintă numărul cel mai mare din ultimii 17 ani”, a precizat Înaltul Comisariat.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri