Situația la Avdiivka a devenit „extrem de critică” pentru ucraineni. Kievul trimite în zonă o brigadă compusă din foști militari „Azov”

Data actualizării: Data publicării:
hartă Avdiivka
Avdiivka este aproape înconjurată de trupele ruse. Foto: Profimedia Images

Kievul a decis trimiterea „urgentă” la Avdiivka a Brigăzii 3 Asalt - o unitate de elită a forțelor armate ucrainene alcătuită în special din foști militari ai fostului regiment „Azov”- în condițiile în care situația în această zonă a frontului a devenit „extrem de critică” pentru apărătorii ucraineni, informează Kyiv Independent.

Aflată la doar 5 kilometri distanță de Donețkul aflat sub ocupație rusească, Avdiivka a devenit centrul unor lupte crâncene între ruși și ucraineni, după ce Moscova a decis declanșarea unei ofensive în această zonă în luna octombrie 2023. Scopul Rusiei - încercuirea și capturarea localității - nu a fost încă atins, iar trupele ruse au suferit până acum pierderi uriașe în oameni și tehnică de luptă.

Până acum, orașul a fost apărat în principal de militarii Brigăzii 110 Mecanizate ucrainene, unitate care s-a aflat în prima linie a frontului încă din martie 2022. După aproape doi ani, Kievul a decis „rotirea” unităților și implicit retragerea brigăzii 110 din prima linie, concomitent cu schimbarea acesteia cu Brigada 3.

Recent, unitățile ruse au reușit să taie așa-numita „Șosea Industrială”, o linie-cheie de comunicații folosită de armata ucraineană în apărarea orașului Avdiivka. Șoseaua făcea legătura între o fostă uzină de cocs - locul unde s-au desfășurat lupte crâncene în ultimele luni - și orașul în sine. Deși această linie de comunicații nu e singura folosită de ucraineni, pierderea ei reprezintă o lovitură grea pentru apărătorii Avdiivkăi, informează presa ucraineană.

Brigada 3 Asalt este cunoscută drept una dintre cele mai eficiente unități de luptă ale armatei ucrainene, care a jucat un rol important în apărarea Bahmutului anul trecut, înainte de a fi retrasă pentru odihnă și refacere. Brigada 3 e alcătuită în special din militarii „trupelor speciale” ale fostului regiment „Azov”.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri