Slovacia relaxează restricțiile anunțând succesul campaniei sale de testare în masă

Data actualizării: Data publicării:
tanara cu masca bucuroasa fluturand drapelul slovaciei
Slovacia anunță primele măsuri de relaxare, după testarea în masă a populației Foto: Guliver/GettyImages

Slovacia va redeschide la jumătate din capacitate teatrele, sălile de cinema şi bisericile începând de luni, iar sălile de fitness şi piscinele vor putea opera cu un număr limitat de vizitatori. Meciurile din liga de hochei şi cea de fotbal vor fi reluate, dar fără spectatori, a informat vineri, pe Facebook, premierul Igor Matovic.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Măsurile de relaxare sunt luate în contextul în care Slovacia, țară cu 5,5 milioane de locuitori, a defășurat o campanie de testare în masă a populației, al cărei rezultat este considerat un succes.

Astfel, Slovacia este una dintre primele țări care relaxează restricţiile, în condițiile în care al doilea val al pandemiei face ravagii în Europa.

Igor Matovic susține că testarea pe scară largă - prin folosirea testelor antigen, care oferă rezultate mai rapide, dar cu o precizie mai mică în comparaţie cu testele standard PCR - a contribuit la reducerea proporţiei de infectări cu mai mult de jumătate.

Slovacia a raportat în total 83.796 de cazuri de coronavirus depistate prin testarea standard de la debutul pandemiei, inclusiv cele 2.024 de noi cazuri raportate joi, aproape de valoarea medie pe şapte zile. Numărul infectărilor s-a redus considerabil de la recordul zilnic de peste 3.000 înregistrat la sfârșitul lunii octombrie. Prin testarea antigen, Slovacia a depistat în jur de 60.000 de cazuri.

În total, 491 de persoane au decedat din cauza COVID-19 în Slovacia, un bilanţ mic comparat cu cele înregistrate în alte ţări din vestul Europei şi aproape de 12 ori mai mic decât cel din în ţara vecină, Cehia, unde au fost raportate cele mai ridicate rate de infectare şi de decese pe cap de locuitor din Europa în ultimele săptămâni, scrie Agerpres.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri