Slovenia reintroduce controale la granița sa Schengen cu Croația și Ungaria de frica „atentatelor teroriste”

Data publicării:
Coadă de mașini la graniță
Călătorii au așteptat în cozi la graniță pentru a putea intra în țară. Foto: Profimedia Images

Slovenia a desfășurat poliția la granițele sale Schengen cu Ungaria și Croația, într-o încercare de a „preveni amenințări de securitate”, fapt ce a dus la apariție unor cozi interminabile la granițe, în condițiile în care călătorii au așteptat să le fie verificate documentele, relatează Reuters.

Guvernul sloven a decis, vineri, să reintroducă controale la granițele sale până în data de 30 octombrie, la puțin timp după ce Italia a luat o decizie similară față de granițele sale, tot într-o încercare de a spori securitatea.

Polițiștii au fost desfășurați la 14 puncte de trecere a granițelor cu Croația și Ungaria, a anunțat agenția de presă slovenă STA. Celelalte 18 puncte nu vor avea o prezență permanentă a poliției.

Călătorii s-au așezat în cozi pentru a le fi verificate documentele la punctul de trecere Obrezje, cu Croația, acolo unde verificări la graniță nu au mai avut loc de la începutul anului. Croația s-a alăturat Schengen pe 1 ianuarie.

Katica Fjacko, care călătorea din capitala croată, Zagreb, spune că a plecat mai devreme în această călătorie din cauza controalelor – „E haos mai mare acum, oamenii sunt îngrijorați”, a spus ea.

Guvernul sloven a motivat reintroducerea controalelor prin amenințări de securitate care ar putea să apară din partea „numeroaselor grupări teroriste și extremiste” care pleacă din zone de conflict și încearcă să ajungă în Europa. De asemenea, a dat drept motiv o creștere a fenomenului crimei organizate în Balcanii de Vest.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri