Sondaj: Ce cred americanii despre punerea sub acuzare a lui Donald Trump și șansele acestuia în 2024

Data publicării:
Protestatară anti-Trump la New York cu un banner inscripționat "not above the law" și o persoană îmbrăcată într-o uniformă portocalie de închisoare cu mască de trump
Sondajul a fost realizat în zilele de miercuri și joi, imediat după anunțul punerii sub acuzare a fostului președinte pentru 34 de presupuse infracțiuni comise. Foto: Profimedia Images

Punerea sub acuzare și judecarea fostului președinte Donald Trump i-a împărțit pe americani în tabere aproape egale, dar pare și că i-a crescut acestuia semnificativ șansele de a câștiga nominalizarea republicanilor pentru alegerile prezidențiale din 2024, scrie Reuters, citând un sondaj publicat joi.

Sondajul a fost realizat în zilele de miercuri și joi, imediat după anunțul punerii sub acuzare a fostului președinte pentru 34 de presupuse infracțiuni comise.

Sondajul arată că 49% dintre americani consideră că acțiunea procurorilor de a-l pune sub acuzare pe Trump a fost o decizie corectă.

Totuși, descoperirea subliniază diviziunile politice profunde din societatea americană și mai ales pe subiectul fostului președinte – dintre votanții democrați, 84% consideră că acuzațiile sunt reale, în timp ce doar 16% dintre republicani au aceeași părere.

De asemenea, 40% dintre republicanii au spus că pornirea acestei proceduri împotriva lui Trump îi îndeamnă mai degrabă să voteze cu fostul președinte în 2024, în timp ce doar 12% spun contrariul, că acuzațiile le-au redus apetitul de a vota pentru Trump. Alți 38% spun că punerea sub acuzare nu a avut niciun efect asupra intențiilor lor.

Trump conduce încă în intențiile de vot ale republicanilor pentru alegerile preliminare din 2024 – 58% dintre republicani spun că îl preferă pe fostul președinte, o creștere semnificativă de la 48% în ultimul sondaj Reuters/Ipsos.

Pe locul al doilea, se află guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, cu 21%. Până acum, guvernatorul nu și-a anunțat intenția de a candida pentru alegerile din 2024.

Deși votanții democrați și republicani rămân profund separați în ce privește cazul împotriva lui Trump, sondajul a arătat că există un consens la nivelul celor două tabere – ambele cred cu tărie că Trump se face, într-adevăr, vinovat de faptul că a plătit sume de bani lui Stormy Daniels și Karen McDougal pentru ca acestea să păstreze tăcerea cu privire la relațiile sexuale pe care le-au avut cu fostul președinte – 73% dintre americani cred asta, inclusiv 55% dintre republicani.

Totuși, 76% dintre republicani sunt de părere că autoritățile încearcă să-l delegitimeze pe Trump prin investigații motivate politic. 34% dintre democrați au o părere similară.

51% dintre americani, dar doar 18% dintre republicani sunt de părere că aceste acuzații ar trebui să însemne și descalificarea juridică a lui Trump de la a mai candida vreodată pentru funcția prezidențială.

Sondajul realizat pe un eșantion reprezentativ de 1.004 americani are un interval de încredere, o măsură a preciziei sale, de plus/minus 3,8 procente pentru toți respondenții și de minus 6,3% pentru cei 368 republicani care au participat.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri