Sondaj Reuters/Ipsos: Lupta dintre Trump și Biden e strânsă. Americanii nu știu pe cine vor la Casa Albă

Data publicării:
trump și biden colaj foto
Colaj foto / sursa foto: Profimedia Images

Revanșa electorală care se profilează anul viitor între președintele american Joe Biden și predecesorul său, Donald Trump, va fi o luptă strânsă, conform unui nou sondaj Reuters/Ipsos, ambii candidați fiind afectați de vulnerabilități profunde care i-ar putea costa Casa Albă, transmite Reuters.

Joe Biden, democratul în vârstă de 81 de ani, continuă să fie afectat de îndoielile alegătorilor cu privire la puterea economiei, precum și de preocupările legate de securitatea graniței dintre SUA și Mexic și de îngrijorările legate de criminalitate.

De cealaltă parte, fostul președinte republican Trump, în vârstă de 77 de ani, se confruntă cu propriile sale griji, inclusiv patru procese penale pentru o serie de acuzații legate de încercările sale de a răsturna alegerile prezidențiale din 2020 și de manipularea documentelor secrete. O condamnare înainte de alegerile din 5 noiembrie 2024 l-ar putea costa un sprijin semnificativ, arată sondajul.

Cifrele îl arată pe Trump cu un avans de 2 puncte într-o confruntare umăr la umăr, 38% la 36%, 26% dintre respondenți spunând că nu sunt siguri sau că ar putea vota pentru altcineva.

Sondajul, realizat online în perioada 5-11 decembrie, a chestionat 4.411 adulți din SUA și a avut un interval de credibilitate, o măsură a preciziei, de aproximativ 2 puncte procentuale.

Trump este pe primul loc pentru nominalizarea republicană 

Sistemul Colegiului Electoral pentru fiecare stat folosit pentru alegerea președinților presupune faptul că alegătorii din doar câteva state vor juca un rol decisiv în rezultatul alegerilor.

În cele șapte state în care alegerile au fost cel mai apropiate în 2020 -- Wisconsin, Pennsylvania, Arizona, Georgia, Nevada, Carolina de Nord și Michigan -- Biden a avut un avans de 4 puncte în rândul americanilor care au spus că vor merge la vot.

În general, sondajul a arătat o apatie profundă în rândul multor alegători la o potențială revanșă Biden-Trump. Aproximativ șase din 10 respondenți au spus că nu sunt mulțumiți de sistemul bipartit al Americii și doresc o a treia alegere.

Factorul Robert F. Kennedy Jr.

A treia alegere poate fi activistul anti-vaccin Robert F. Kennedy Jr., care a lansat o ofertă independentă. Sondajul a arătat că Kennedy ar putea obține mai mult sprijin dinspre partea lui Biden decât Trump.

Avantajul lui Trump a crescut la 5 puncte la nivel național atunci când respondenților li s-a oferit opțiunea de a vota pentru Kennedy.

Aproximativ 16% dintre respondenți l-au ales pe Kennedy atunci când i s-a oferit opțiunea, în timp ce Trump a avut un sprijin de 36%, comparativ cu 31% pentru Biden. De asemenea, Trump l-a condus pe Biden cu cinci puncte în cele șapte state când Kennedy era o opțiune.

Kennedy, al cărui unchi John F. Kennedy a ocupat funcția de președinte și al cărui tată, Robert, a fost senator și procuror general, se confruntă cu provocarea de a strânge suficiente semnături pentru a intra pe buletinul de vot în toate cele 50 de state. Săptămâna trecută, un comitet de strângere de fonduri care susține oferta lui Kennedy a declarat că va cheltui până la 15 milioane de dolari pentru a-l aduce pe Kennedy pe buletinul de vot în 10 state, pentru început.

Candidații de la terți au afectat rezultatul alegerilor din SUA chiar și fără a câștiga. În 1992, o manifestare puternică pro Ross Perot i-a ajutat pe democrați cu Bill Clinton la Casa Albă, iar în 2000, unii democrați au dat vina pe Ralph Nader pentru că a contribuit la pierderea suferită de Al Gore în fața republicanului George W Bush.

Vârsta lui Biden este o problemă pentru alegători

Biden ar fi cel mai în vârstă președinte ales vreodată pentru un al doilea mandat dacă ar câștiga în 2024, iar unele sondaje au arătat că unii alegători sunt îngrijorați de vârsta lui înaintată.

Dar candidatura sa va fi susținută probabil de sprijinul continuu al publicului pentru drepturile la avort, precum și de susținerea sa pentru controlul armelor, măsurile de combatere a schimbărilor climatice și taxe mai mari pentru cei ultrabogați, arată noul sondaj Reuters/Ipsos.

Sondajul a evidențiat, de asemenea, riscurile semnificative pentru campania lui Trump, deoarece acesta se confruntă cu o serie de procese penale anul viitor. Aproximativ 31% dintre respondenții republicani au spus că nu l-ar vota pentru Trump dacă acesta ar fi condamnat de către un juriu. El a negat orice faptă penală.

Ce îi diferențiază pe Trump și Biden în ochii alegătorilor

Aproximativ 45% dintre respondenți au spus că Trump este cel mai bun candidat pentru a gestiona economia, comparativ cu 33% care l-au ales pe Biden.

Biden, însă, a avut un avantaj similar în problema avortului, 44% dintre respondenți spunând că el este cel mai bun candidat pentru accesul la avort, comparativ cu 29% care l-au ales pe Trump.

O parte din puterea lui Trump a părut, de asemenea, legată de preocupările unor alegători cu privire la criminalitate și imigrație. Întrebat care candidat a fost mai bun cu privire la aceste probleme, 42% l-au ales pe Trump pentru problemele legate de criminalitate, comparativ cu 32% care l-au ales pe Biden.

Cincizeci și patru la sută dintre respondenți au fost de acord cu o declarație conform căreia „imigrația îngreunează viața americanilor nativi”, o parte similară spunând că Trump este cel mai bun candidat pentru această problemă.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri