SpaceX interzice Kievului să folosească tehnologia Starlink pentru drone

Data publicării:
Satelit Starlink
SpaceX interzice Kievului să folosească tehnologia Starlink pentru drone. Foto: Profimedia Images

SpaceX a restricționat capacitatea Ucrainei de a folosi serviciul de internet prin satelit în scopuri militare. Decizia vine după ce au apărut informații potrivit cărora Kievul l-a folosit pentru a controla dronele din regiune, în timpul războiului, relatează BBC.

La începutul războiului, Ucraina a primit mii de antene SpaceX Starlink, care se conectează la sateliți și îi ajută pe oameni să rămână conectați la internet. Au apărut însă informații conform cărora Kievul ar fi folosit tehnologia pentru a urmări pozițiile Rusiei cu drone, lucru despre care conducerea SpaceX spune că încalcă acordul de servicii. Până la momentul scrierii acestui articol, Ucraina nu a făcut comentarii în acest sens.

Tehnologia Starlink „nu a fost niciodată menită să fie folosită ca armă”, a declarat miercuri președintele SpaceX, Gwynne Shotwell, la un eveniment la Washington DC. Ea a făcut referire la presupusa utilizare de către Ucraina a Starlink pentru a controla dronele și a subliniat că echipamentul a fost furnizat pentru uz umanitar.

Avioanele fără pilot au jucat un rol important în război, fiind folosite de Kiev pentru a căuta trupe rusești, a arunca bombe și a contracara atacurile cu drone proprii ale Moscovei. Rusia a fost acuzată, de asemenea, că a încercat să blocheze semnalele Starlink de către fondatorul SpaceX, Elon Musk.

Shotwell a confirmat că este acceptabil ca armata ucraineană să folosească tehnologia Starlink „pentru comunicații”, dar că acordul presupune „să nu o folosească niciodată în scopuri ofensive”. Ea a anunțat că compania a luat măsuri pentru a „limita” abilitățile forțelor armate ucrainene de a folosi Starlink într-un mod ofensiv, fără a oferi mai multe detalii.

Primele antene Starlink au fost furnizate Ucrainei la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina, în februarie anul trecut, într-un efort de a se asigura că oamenii rămân conectați la internet. Ele funcționează prin conectarea la sateliții de pe orbită joasă a Pământului. Pe lângă terminalele trimise direct de către compania însăși, altele au fost finanțate de guvernele străine.

 

Editor : Loredana Bancăș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri