Video Spania schimbă legile privind libertatea de exprimare, după ce condamnarea la închisoare a unui rapper a scos oamenii în stradă

Data actualizării: Data publicării:
oameni iesiti in strada cu mesaje pe care scrie libertate de exprimare, la proteste în Madrid Spania
Proteste în Spania. Foto: Profimedia Images

Spania vrea să reducă pedepsele privind "excesele" în libertatea de exprimare, a declarat marți un reprezentant al Guvernului de la Madrid, ca răspuns la incidentele care au stârnit furia opiniei publice, după ce un rapper a fost condamnat la închisoare pentru că ar fi adus injurii, în versurile sale, statului și Coroanei.

Versurile rapperului Pablo Hasel, în care l-a numit pe fostul rege Juan Carlos "cap al mafiei", ar fi încurajat violența și au insultat monarhia, se arată în motivarea instanței, în baza legii din 2015.

La Madrid şi Barcelona au avut loc mai multe manifestaţii de sprijin și peste 200 de artiști, inclusiv regizorul Pedro Almodovar, actorul Javier Bardem și cântărețul Joan Manuel Serrat, au semnat o petiție pentru susținere a rapperului și sunt împotriva condamnării la închisoare a lui Hasel, cerând schimbarea legii. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

O modificare a legii nu ar împiedica însă executarea condamnării la închisoare a rapperului Pablo Hasel, căruia i s-a ordonat să se predea până la sfârșitul acestei săptămâni. Acesta are de executat o pedeapsă de nouă luni de închisoare impusă în 2018. El a spus că nu se va preda, notează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Maria Jesus Montero, a declarat că executivul spaniol "și-a exprimat dorința de a oferi un cadru mult mai sigur pentru libertatea de exprimare”. 

Astfel, guvernul de coaliție de stânga susține că reforma ar urma să introducă pedepse mai ușoare în locul condamnării la închisoare și va viza doar acțiuni care „implică în mod clar crearea unui risc pentru ordinea publică sau care provoacă și instigă la violență”.

Hasel, care este cunoscut pentru opiniile sale de stânga radicale și al cărui nume real este Pablo Rivadulla, a scris pe Twitter că guvernul nu face nimic pentru a împiedica executarea condamnării sale la închisoare.

„Cu declarații goale, ca multe alte promisiuni false, vor să stingă solidaritatea”, a scris el.

Legea din 2015 a fost adoptată de un guvern anterior, de dreapta și interzice instigarea la violență și insultarea religiilor sau a monarhiei. Oponenții spun că a fost aplicată mult prea restrictiv, impunând sancțiuni penale pentru critica legitimă a statului. ONG-ul Amnesty International spune că aproximativ 70 de persoane au fost condamnate conform acestei legi în 2018 și 2019.

Un alt rapper a fugit în Belgia în 2018 după ce a fost condamnat la închisoare sub acuzații de insultare a monarhiei și lăudare a grupurilor teroriste. Petiția artiștilor a comparat Spania cu țări precum Turcia sau Maroc, unde artiștii au fost închiși.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri