Stare de urgență în Costa Rica, din cauza migranților care se îndreaptă spre SUA

Data publicării:
Rodrigo Chaves
Foto: Rodrigo Chaves / Sursa foto Profimedia Images

Președintele din Costa Rica, Rodrigo Chaves, a ordonat stare de urgență, invocând un val de migranți care traversează țara către Statele Unite. Chavez spune că e vorba de refugiați care vin din toată lumea, transmite CNN.

„Migranții care sosesc, trec prin Costa Rica încercând să ajungă în Statele Unite practic”, a declarat președintele Rodrigo Chaves la o conferință de presă marți.

Potrivit lui Chavez, e vorba de refugiați din toată lumea, inclusiv din Venezuela, Ecuador, China, Columbia, Haiti, Yemen și Bangladesh.

Potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație, peste 84.490 de persoane au intrat în Costa Rica prin granița sa de sud în luna august, o creștere de 55% față de luna precedentă.

La nivel regional, numărul de migranți care traversează periculoasa rută Darien Gap, care leagă Panama și Columbia și a servit recent ca barometru pentru mișcarea populației, a doborât un nou record în acest an.

Potrivit autorităților, 248.901 de persoane au traversat jungla până acum în 2023, iar dintre aceștia, aproximativ 20% sunt copii și adolescenți.

Washington, DC, USA. 29th Aug, 2023. United States President Joe Biden shakes hands with President Rodrigo Chaves Robles of Costa Rica during a meeting in the Oval Office at the White House in Washington, DC, USA, 29 August 2023. Credit: Shawn Thew/Pool v
Rodrigo Chaves și Joe Biden, august 2023 / Sursa foto: Profimedia Images

În august, Chavez l-a vizitat pe președintele american Joe Biden pentru a discuta despre migrație. Costa Rica se numără printre numeroasele țări care urmează să deschidă așa-numitele birouri de mobilitate sigură, o nouă inițiativă a administrației Biden de a colabora cu organizațiile internaționale pentru a înființa centre de procesare concrete pentru migranți, care să solicite migrarea legală în SUA, printre alte țări, în loc să-și continue călătoria către graniță.

Până pe 28 august, peste 38.000 de persoane s-au înregistrat în Columbia, Costa Rica și Guatemala pentru inițiativa Mobilitate în siguranță, potrivit unui oficial de la Casa Albă.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri