Statele Unite ameninţă Uniunea Europeană cu sancţiuni, din cauza proiectelor pe Apărare

Data publicării:
armament

Statele Unite ameninţă Uniunea Europeană cu sancţiuni. Oficialii americani sunt deranjaţi că noile reglementări privind finanţarea unor proiecte europene în domeniul Apărării exclud grupurile americane.

Mai exact, Washingtonul denunţă condiţiile de eligibilitate în vederea finanţării de la Fondul European al Apărării, dotat cu 13 miliarde de euro, în perioada 2021-2027. Potrivit oficialilor europeni însă, pentru a fi eligibile pentru această finanţare, întreprinderile trebuie să aibă sediul şi infrastructurile în Uniunea Europeană şi mai ales luarea deciziilor să nu fie controlată de către o entitate din afara blocului comunitar.

De exemplu, potrivit noilor eglementări, filiala europeană a unui grup american, canadian, rus sau chinez nu va mai putea să acceseze finanţări europene de la FED. Aceste condiţii se aplică, de asemenea, firmelor britanice după ce Regatul Unit părăseşte Uniunea Europeană. Un grup de ţări, condus de Franţa, vrea să stabilească reguli stricte care să conducă la îndepărtarea firmelor neeuropene. Alt grup, condus de Olanda şi Suedia, este în favoarea unei abordări mai inclusive, subliniind că Europa nu ar trebui să excludă aliaţi vechi ca Statele Unite. La rândul lor, oficialii americani spun că reglementările propuse nu vor dăuna doar relaţiilor dintre NATO şi UE, ci ar putea să arunce în urmă cu 15 ani discuţii uneori conflictuale pe tema Apărării europene. Nemulţumirea a fost transmisă printr-o scrisoare adresată şefei diplomaţiei europene, Federica Mogherini. Acesteia îi este atataşată o altă scrisoare, pe un ton ameninţător, prin care se dă un ultimatum până la 10 iunie, în caz contrar se vor lua în calcul sancţiuni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri