SUA ar putea ajuta Ucraina cu vehicule de luptă Stryker în perspectiva ofensivei ruse din primăvară

Data actualizării: Data publicării:
Vehicule-Stryker
Vehiculele de luptă Stryker pot opera eficient pe terenuri acoperite de zăpadă, noroi şi nisip. Foto: Profimedia Images

Statele Unite iau în calcul să trimită în Ucraina vehicule de luptă blindate Stryker, în perspectiva unei ofensive ruse aşteptate în primăvara acestui an, au indicat două surse pentru Politico, deşi nu există încă o confirmare oficială de la Pentagon, informează Agerpres.

Administraţia Biden a acceptat deja să trimită 50 de vehicule militare Bradley pentru forţele armate ucrainene. Vehiculul blindat Bradley este de obicei echipat cu un tun, o mitralieră şi proiectile antiblindaj.

Vehiculele Stryker ar putea face parte din următoarea tranşă a ajutorului militar, a afirmat un oficial al Departamentului Apărării american care a ţinut să-şi păstreze anonimatul.

Administraţia de la Washington ar putea face un anunţ oficial privind pachetul de asistenţă pentru Kiev săptămâna viitoare, în perioada reuniunii Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, ce va avea loc în Germania.

"Nu avem de făcut niciun anunţ pentru moment", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, locotenent-colonelul Garron Garn.

Deşi vehiculele Stryker nu sunt atât de puternice precum tancurile, ele pot opera în zăpadă, noroi şi nisip, însă mobilitatea lor pe teren accidentat este limitată din cauză că sunt dotate cu opt roţi şi nu cu şenile.

Statele Unite furnizează deja diverse sisteme de arme grele Ucrainei, inclusiv lansatorul de rachete HIMARS şi sistemul de apărare aeriană NASAMS.

În timpul unei vizite recente a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Washington, SUA au promis să-i livreze Kievului un sistem de apărare aeriană Patriot.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri