SUA: Armistițiul a eșuat pentru că Hamas nu vrea ca femeile să depună mărturie. Ostaticele au fost supuse la acte de violență sexuală

Data actualizării: Data publicării:
teroriști hamas eliberează femei capturate in atac
Hamas a calificat acuzaţiile drept „minciuni”. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Prelungirea armistiţiului în Fâşia Gaza a eşuat pentru că mişcarea islamistă palestiniană Hamas, suspectată de violuri şi de violenţe sexuale asupra ostaticelor capturate în timpul atacului de la începutul lui octombrie, nu vrea ca femeile să depună mărturie, a afirmat luni purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, informează marţi AFP, preluată de Agerpres.

Israelul îşi suspendase ofensiva în Gaza în cadrul unui acord negociat sub egida Qatarului şi SUA ce prevedea eliberarea ostaticilor răpiţi de mişcarea palestiniană Hamas în timpul atacului său sângeros asupra teritoriului israelian pe 7 octombrie.

Autorităţile israeliene au declarat vineri că îşi reiau ofensiva militară, pentru că Hamas nu a eliberat toate ostaticele.

„Se pare că unul dintre motivele pentru care ei nu vor să elibereze femei pe care le ţin ostatice şi pentru care această pauză (armistiţiu) s-a spulberat este acela că ei nu vor ca aceste femei să povestească ce li s-a întâmplat în timpul captivităţii”, a declarat pentru presă Matthew Miller.

Poliţia israeliană a afirmat că anchetează asupra unor posibile violenţe sexuale comise pe 7 octombrie de combatanţi ai Hamas, printre care violuri în grup sau mutilări de cadavre.

Până acum, anchetatorii israelieni au adunat „peste 1.500 de mărturii şocante şi tulburătoare”, a declarat o poliţistă săptămâna trecută în Parlamentul israelian, care a vorbit despre fete care au fost găsite fără haine şi s-a referit la mărturii privind violul colectiv, mutilarea şi uciderea unei tinere.

Hamas „a respins” aceste acuzaţii, calificându-le drept „minciuni”.

Purtătorul de cuvânt american a refuzat să facă alte precizări, evidenţiind caracterul sensibil al problemei, însă a declarat că SUA nu au „niciun motiv să pună la îndoială” informaţii asupra violenţelor sexuale imputate Hamas.

„Cred că sunt foarte puţine lucruri de care Hamas nu ar fi capabil în ceea ce priveşte tratamentul civililor şi mai ales tratamentul femeilor”, a spus el.

Pe 7 octombrie, comandouri ale Hamas au ucis în Israel 1.200 de persoane, majoritatea civili, potrivit autorităţilor israeliene.

De asemenea, 240 de persoane au fost răpite şi duse în Fâşia Gaza, dintre care 137 sunt în continuare ţinute ostatice, potrivit armatei israeliene.

Drept represalii, armata israeliană a lansat bombardamente asupra Fâşiei Gaza - întrerupte timp de o săptămână, cât a durat armistiţiul - care au făcut până acum, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas din Gaza, 15.899 de morţi, dintre care 70% femei şi minori.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri