SUA dau Ucrainei mii de arme și muniții confiscate de la iranieni. Cât vor conta pe câmpul de luptă

Data publicării:
arme
Forţele navale americane au confiscat ani de zile arme despre care se crede că sunt destinate luptătorilor susţinuţi de Iran în Yemen. Sursa foto: facebook.com/wwwICEgov

Statele Unite vor transfera Ucrainei mii de arme şi muniţii confiscate de la iranieni. Oficiali americani citați de CNN spun că aceasta este o măsură ce ar putea contribui la atenuarea unor lipsuri critice cu care se confruntă armata ucraineană pe câmpul de luptă, notează News.ro.

Comandamentul Central al SUA urmează să anunţe această măsură chiar în această săptămână, au declarat oficiali americani pentru sursa citată. Nu este clar ce prevederi legale vor folosi SUA pentru a facilita transferul armelor, în condiţiile în care ONU cere ca armele confiscate să fie distruse sau depozitate.

Administraţia Biden analizează de luni bune cum să trimită în mod legal armele, care sunt depozitate în instalaţiile CENTCOM din Orientul Mijlociu.

Forţele navale americane au confiscat ani de zile arme despre care se crede că provin din Iran şi care sunt destinate luptătorilor susţinuţi de Iran în Yemen, acestea fiind transportate de obicei cu nave de pescuit.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Între mai 2021 și ianuarie 2023, Marina SUA a confiscat peste 9.000 de puști, 284 de mitraliere, aproximativ 194 de lansatoare de rachete, peste 70 de rachete ghidate antitanc și peste 700.000 de cartușe de muniție.

Reuters scrie că aceste arme care vor fi trimise Ucrainei sunt arme de calibru mic, cum ar fi pistoale, şi este puţin probabil să facă o diferenţă majoră pe câmpul de luptă, într-un moment în care armele cu rază lungă de acţiune şi sistemele de apărare aeriană se află în fruntea listei de preferinţe ale Ucrainei.

De asemenea, este puţin probabil ca aceste arme care vor fi transferate să atenueze preocupările legate de continuitatea aprovizionării Kievului cu arme occidentale. Congresul american nu a inclus nicio finanţare pentru Ucraina în legea bugetară provizorie adoptată sâmbătă care a permis guvernului SUA să evite intrarea în incapacitate de plată. Gestul subliniază reticenţa tot mai mare a unor republicani de a oferi fonduri pentru Kiev.

Anul trecut, Marina Regală a Marii Britanii a declarat că una dintre navele sale de război a capturat de la contrabandişti, în apele internaţionale la sud de Iran, arme iraniene, inclusiv rachete sol-aer şi motoare pentru rachete de croazieră. Mişcarea Houthi din Yemen se luptă cu o coaliţie condusă de Arabia Saudită din 2015, într-un conflict care a ucis sute de mii de oameni şi a lăsat 80% din populaţie dependentă de ajutor. Statele Unite au exercitat presiuni asupra aliatului lor Arabia Saudită pentru a pune capăt războiului şi au legat o parte din sprijinul militar american acordat regatului de încetarea implicării sale în Yemen.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri