SUA și aliații discută un plan de instruire a piloților ucraineni pe avioane americane. „Trecerea de la sistemul sovietic e mai grea”

Data actualizării: Data publicării:
Avioane militare ale Rusiei în zbor
Depășită cu mult de armata Rusiei atât ca mărime, cât și ca capacitate de distrugere, forțele aeriene ale Ucrainei încă zboară deasupra țării, iar apărarea sa antiaeriană este în continuare viabilă. Foto: Profimedia Images

Statele Unite și aliații săi încep să analizeze o posibilă instruire a piloților ucraineni ca parte a unui efort pe termen lung pentru a ajuta Kievul să construiască o viitoare forță aeriană ucraineană, a declarat șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, Charles „CQ” Brown, conform Reuters.

Odată cu furnizarea de către Occident a armamentului antiaerian, Ucraina a reușit să împiedice Rusia să își folosească aviația mult mai avansată pentru a-și impune dominația aeriană după debutul invaziei din 24 februarie.

Dar Ucraina a încercat, de asemenea, să scape de dependența sa de avioanele rusești, prin obținerea de avioane de vânătoare americane și prin instruirea piloților săi cu privire la modul în care să le piloteze.

Forțele aeriene ucrainene și-au manifestat public speranța de a avea avioane F-15 și F-16.

Brown, el însuși pilot, a recunoscut că sunt în curs de desfășurare discuții în cadrul armatei americane și a aliaților săi. „Se dorește elaborarea unui plan pe termen lung cu privire la modul în care se construiește forța lor aeriană și forța aeriană de care vor avea nevoie în viitor, a transmis Charles Brown, fără a confirma nicio decizie privind următoarea etapă.

Declarațiile lui Brown au fost făcute la câteva zile după ce Camera Reprezentanților au aprobat o măsură care, dacă va trece de alte obstacole, va autoriza 100 de milioane de dolari pentru a antrena piloți și mecanici de întreținere ucraineni pe avioane de luptă americane.

Brown nu a făcut niciun comentariu cu privire la această legislație. Totodată, el a refuzat să speculeze cu privire la termene sau la ce tipuri de aeronave occidentale ar putea fi cele mai potrivite pentru Ucraina. 

Piloții aflați în luptă trebuie retrași de pe front pentru instruire

Charles Brown a subliniat, pe de altă parte, că viitoarea pregătire a piloților ucraineni este o chestiune complexă, care va trebui să țină cont de starea războiului și de capacitatea Kievului de a retrage piloții din luptă pentru a urma o instruire îndelungată.

Întrebat cât timp i-ar putea lua unui pilot ucrainean să facă tranziția la avioanele de luptă americane, Brown a precizat că un pilot american ar putea să se antreneze pe un nou tip de aeronavă într-o perioadă de aproximativ două până la patru luni. 

Tranziția de la un sistem sovietic ar fi „un pic mai dificilă, a remarcat acesta.

Charles Brown a adăugat că Ucraina ar putea să se adreseze aliaților din NATO care au experiență în tranziția de la avioanele din epoca sovietică la sistemele occidentale.

„Sunt destul de încrezător că unii dintre partenerii noștri din NATO care au făcut acest lucru pot avea să ofere lecțiile pe care le-au învățat și care pot fi utile ucrainenilor pentru a-i ajuta să-și dea seama cum să facă cel mai bine această tranziție, a mai declarat Brown.

Citește și: Bătălia pentru spațiul aerian al Ucrainei. „Războaiele de până acum au arătat că cine domină cerul câștigă războiul”

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri