SUA trimit avioane în Guyana, amenințată cu invazia și anexarea de Venezuela. Reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU

Data actualizării: Data publicării:
U.S. Navy Lt. Andrew Bentley signals a F/A-18E Super Hornet to launch from USS Theodore Roosevelt on Nov. 30, 2023. Photo by Adina Phebus
SUA susțin că exercițiile sunt „de rutină”, însă acestea au loc după ce şeful Statului Major guyanez Omar Khan afirmase că a contactat „partenerii” şi evocase o posibilă asistenţă din partea SUA şi a Braziliei în criza cu țara vecină, Venezuela. Foto: Profimedia Images

SUA vor desfăşura exerciţii militare aeriene „de rutină” în Guyana, a anunţat joi ambasada americană, în contextul tensiunii crescute între Georgetown şi Caracas cu privire la Essequibo, regiune bogată în petrol aflată sub administrare guyaneză, dar revendicată de Venezuela, transmite AFP, potrivit Agerpres.

„În colaborare cu forţele de apărare ale Guyanei (GDF), Comandamentul Sud al Statelor Unite (USSOUTHCOM) va efectua operaţiuni aeriene în Guyana pe 7 decembrie”, a comunicat ambasada.

Un elicopter militar guyanez, cu şapte persoane la bord, a dispărut miercuri la circa 50 km de frontiera cu Venezuela.

„Exerciţiul se înscrie în cadrul angajamentelor şi al operaţiunilor de rutină vizând întărirea parteneriatului în materie de securitate între Statele Unite şi Guyana, precum şi al cooperării regionale”, adaugă textul.

„Pe lângă acest exerciţiu, USSOUTHCOM va continua colaborarea cu GDF în domeniile pregătirii împotriva catastrofelor, al securităţii aeriene şi maritime şi al luptei împotriva organizaţiilor criminale transnaţionale”, se mai spune în comunicat.

Acesta mai afirmă că „SUA îşi vor continua angajamentul în calitate de partener de încredere al Guyanei în materie de securitate şi de promovare a cooperării regionale şi interoperabilităţii”.

Comunicatul menţionează „operaţiuni de rutină”, însă, în urmă cu o zi, după dispariţia elicopterului, şeful Statului Major guyanez Omar Khan afirmase că îşi contactase „partenerii” şi evocase o posibilă asistenţă din partea SUA şi a Braziliei.

Deşi elicopterul participa la manevre în cadrul crizei cu Venezuela, generalul Khan a precizat totuşi că nu are „nicio informaţie care să sugereze” o implicare a Venezuelei, şi a vorbit mai multe ori despre condiţii meteo „proaste”.

SUA sunt un aliat al Guyanei, iar grupul ExxonMobil este unul dintre principalii operatori petrolieri în această mică ţară destinată să devină un 'El Dorado al aurului negru', cu cele mai mari rezerve din lume pe ca de locuitor, mai ales graţie recentelor descoperiri din Essequibo.

La solicitarea Guvernului de la Georgetown, Consiliul de Securitate al ONU se va întruni vineri pe tema crizei dintre Venezuela şi Guyana. Scrisoarea trimisă de Ministerul de Externe al Guyanei, consultată de AFP, „cere o reuniune de urgenţă” a Consiliului cu privire la Essequibo.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri