Sari la conținut

31 de scriitori îi cer lui Obama grațierea lui Snowden

Într-o scrisoare deschisă, publicată în New York Times, 31 de scriitori americani îi cer lui Barack Obama să-l graţieze pe Edward Snowden, înainte ca actualul preşedinte să părăsească Casa Albă, relatează News.ro.

Edward Snowden Speaks To The Guardian

Foto: Gulliver/GettyImages

Printre semnatari se regăsesc nume mari ale literaturii americane precum Joyce Carol Oates, premiată cu Pulitzer în 1993 pentru „Black Water”, Michael Cunningham, premiat cu Pulitzer pentru ficţiune în 1999 cu „Orele”, Michael Chabon şi el premiat cu Pulitzer în 2001 pentru „The amazing adventures of Kavalier & Clay”.

Potrivit autorilor, „conflictul care există între concepţiile diferite despre adevăr şi ceea ce este just şi legal este celebru în filosofie, dar infam în istorie. Asta descrie foarte bine situaţia dificilă în care s-a aflat Snowden când a fost pus în situaţii adesea ilegale de către guvernul american de a-şi spiona propriii cetăţeni”. 

Astăzi, „omul care şi-a riscat propria libertate pentru a furniza aceste informaţii publicului este exilat în Rusia şi se confruntă cu perspectiva de a se întoarce la el în ţară şi de a fi trădat în justiţie, şi după toate probabilităţile, încarcerat”. 

„Acordând graţierea prezidenţială lui Snowden şi permiţându-i să revină liber în ţara pe care o iubeşte, administraţia dumneavoastră ar transmite un mesaj puternic pentru viitor. America ar rămâne ataşată responsabilităţilor sale democratice. Inovaţiile tehnologice vor trebui să se conformeze Constituţiei şi să-şi întărească drepturile pe care ea le conferă”, au adăugat scriitorii în scrisoare. 

În 2013, Edward Snowden, informatician al CIA şi NSA, a făcut publice mai multe informaţii clasificate, care priveau spionajul masiv al guvernului american asupra cetăţenilor săi. El a fost acuzat de spionaj, furt şi utilizare ilegală de bunuri guvernamentale. Din iulie 2013, Edward Snowden trăieşte în exil, la Moscova. 

În iulie, Casa Albă a respins o petiţie care cerea graţierea necondiţionată a lui Snowden.