Sari la conținut

Alegătorii care au decis cine va fi preşedintele SUA

Donald Trump a fost ales preşedinte de bărbaţii albi cu vârste peste 44 de ani. Aceasta ar fi profilul alegătorilor care au decis cine va fi preşedintele Statelor Unite. Hillary Clinton a obţinut masiv voturile membrilor comunităţilor etnice şi ale americanilor de culoare. Analiza arată şi că 13% dintre votanţi fac parte din categoria nehotărâţilor din sondajele de opinie premergătoare scrutinului.

Potrivit unui sondaj naţional, realizat de Reuters/Ipsos, 15% dintre cei care s-au prezentat la urne au votat pentru prima dată la un scrutin prezidenţial. Cu 9% mai mult decât la alegerile din 2012. De asemenea, 13% dintre cei care au votat au recunoscut că s-au decis în ultima săptămână. Şi aceste cifre sunt tot cu 9% mai mari decât la scrutinul precedent.

Deşi a avut un discurs misogin, Donald Trump a avut succes şi în rândul femeilor. Potrivit NBC News, 78% dintre femeile conservatoare l-au votat pe Donald Trump, în timp ce numai 18% pe Hillary Clinton.

Per total, dintre bărbaţii care s-au prezentat la vot, cei mai mulţi l-au preferat pe candidatul republican. 53% au votat pentru Trump, iar 41% pentru Clinton.

Donald Trump a fost preferat de albi, în timp ce Hillary Clinton a fost votată masiv de comunitatea afroamericană, cu 88%, şi a fost preferată de comunatităţile hispanică şi asiatică.

În ceea ce priveşte vârsta alegătorilor, peste jumătate dintre tinerii care s-au prezentat la urne au votat pentru candidata democrata. În schimb, alegătorii de peste 44 de ani l-au preferat pe magnatul republican.

Cum au votat americanii

15% au votat pentru prima dată

13% s-au decis în ultima săptămână

Femei conservatoare: 78% cu Trump, 18% cu Clinton

Bărbaţii albi: 53% cu Trump, 41% cu Clinton

Albi: 58% cu Trump, 38% cu Clinton

Afroamericani: 88% cu Clinton, 8% cu Trump

Hispanici: 65% cu Clinton, 29% cu Trump

Asiatici: 65% cu Clinton, 29% cu Trump

18-24 de ani: 56% cu Clinton, 35% cu Trump

25-29 de ani 53% cu Clinton, 39% cu Trump

45-64 de ani: 53% cu Trump, 44% cu Clinton