Sari la conținut

Alegeri în SUA | Cifrele celei mai scumpe campanii din istorie

Alegerile prezidenţiale din Statele Unite de anul acesta sunt cele mai costisitoare din istorie. Doar cei doi candidaţi principali Donald Trump şi Hillary Clinton au cheltuit cel puţin două miliarde de dolari. Banii au fost investiţi în materialele de campanie, dar şi în călătoriile pe care le-au făcut de-a lungul şi de-a latul Americii. Cifrele arată că Hillary Clinton a dispus de o sumă de 690 de milioane de dolari, în timp ce Donald Trump a avut la dispoziţie mai puţin de jumătate: 310 milioane. La asta s-au adăugat donaţiile pe care le-a primit fiecare.

Sumele vehiculate peste Ocean nici nu suportă comparaţie cu situaţia de la noi: Klaus Iohannis şi Victor Ponta au investit împreună... 27 de milioane de lei în ultima campanie electorală pentru Cotroceni.

Orice campanie electorală înseamnă munţi de bani dar şi deplasări pe distanţe uriaşe. În cazul Statelor Unite, vorbim de sute de mii de kilometri. Câştigătorul alegerilor de anul acesta, Donald Trump, a adunat de exemplu deplasări de peste 445 de mii de kilometri. A ajuns în 258 de oraşe. Contracandidata sa Hillary Clinton are cu un oraş mai puţin în palmares: 257. Dar nu a călătorit la fel de mult.

Sunt diferenţe serioase şi în privinţa sumelor cheltuite de cei doi.

Donald Trump a cheltuit 15,3 milioane de dolari pe materiale de campanie. 190.000 de dolari s-au dus numai pe servicii de securitate. 350 de oameni au lucrat pentru Donald Trump în cele 483 de zile de campanie. În total, au fost 310 milioane, potrivit cnbc.com.

În schimb, Hillary Clinton a avut la dispoziţie o sumă dublă: 690 de milioane de dolari.

Cei mai mulţi bani i-a cheltuit pe staff-ul de campanie. Cei 800 de angajaţi au fost plătiţi cu 5,5 milioane de dolari. Peste 3,6 de milioane de dolari s-au dat pe închirierea unor curse charter. În călătoriile sale, Clinton a cheltuit 1 milion de dolari, potrivit hilarryclinton.com.

Situaţia din România nici nu suportă comparaţie cu sumele din campania americană: Klaus Iohannis şi Victor Ponta au investit împreună 27 de milioane de lei la ultima cursa pentru Cotroceni.

Președintele Klaus Iohannis a investit nu mai puțin de 7,3 milioane de lei pentru cea mai înaltă funcție de stat, iar Victor Ponta a cheltuit cel mai mult dintre toţi candidaţii: peste 20 de milioane de lei.