Sari la conținut

Corespondență din SUA | Americanii, dezamăgiţi de candidaţi

Americanii au de făcut o alegere grea pentru Casa Albă. Mulți recunosc că acum un an nu ar fi crezut că vor trebui să decidă între cei mai nepopulari politicieni care au candidat în ultimii 30 de ani. Sunt dezamăgiţi de opţiuni şi de-a dreptul uluiţi de cum au decurs ostilităţile din campania electorală. Trimisul special Digi24 în Statele Unite a stat de vorbă cu americani din Colorado, unde se votează anticipat.

Pe Megan, trimisul special al Digi24, Alexandra Albu, a întâlnit-o la Red Rocks, una dintre cele mai populare destinații turistice din Colorado. Crede că alegerile prezidențiale de anul acesta au o miză fără precedent. A votat, deși nu a fost deloc ușor să se hotărască între Donald Trump și Hillary Clinton.

„Hillary tinde să dezbine. Este o femeie foarte puternică și unii oameni se simt intimidați.A făcut greșeli de-a lungul timpului, dar toți greșim. În ceea ce îl privește pe Donald Trump, oricât ar încerca să ne inducă ideea că există speranță, că ne va îmbunătăți viitorul, nu sunt sigură că ceea ce ne promite și felul în care va conduce țara ca președinte ne va duce unde credem noi că vrem să ajungem ca națiune”, a spus americanca.

Pentru generația mai tânără nu există variantă acceptabilă. Brandon nu votează.

„Cred că am fi putut avea candidați mult mai buni, campania asta e o glumă. Nu înțeleg de ce votăm pentru oamenii ăștia. Sunt foarte dezamăgit”, a spus tânărul.

Din multele sondaje care rulează zi de zi în presa americană unul a fost realizat chiar în Colorado. Coordonatorul studiului a explicat pentru Digi24 motivele pentru care diferența dintre Hillary Clinton și Donald Trump s-a redus atât de semnificativ în ultima săptămână.

„Hillary Clinton a fost forțată într-o poziție defensivă. A trebuit să se apere în fața deciziei directorului FBI de a redeschide ancheta, a apărat planul Obamacare, a trebuie să se apere după dezvăluirile făcute de Wikileaks. Şi din acest motiv cursa este tot mai strânsă, reflectă mediul negativ în care se desfășoară”, a explicat analistul Floyd Ciruli.

Cu 3,2 milioane de alegători, Colorado ar putea fi statul care decide cine se instalează din ianuarie la Casa Albă. Aici se votează anticipat, iar cele mai multe voturi au mers acum către candidata democraților Hillary Clinton.

Potrivit ultimelor date ale autorităților din Colorado 38% dintre cei care au votat anticipat sunt înregistrați ca susținători ai partidului democrat și 36% ai republicanilor.