Sari la conținut

CORESPONDENŢĂ DIN SUA | Ultimele zile de campanie decid cine va conduce America

Cu doar cinci zile înaintea votului care va decide viitorul preşedinte al Statelor Unite, sondajele arată diferenţe foarte mici, unele sub marja de eroare, între candidatul republican Donald Trump şi cel democrat, Hillary Clinton. Iar problemele sunt în tabăra democrată. Favorită până de curând, fosta Primă Doamnă pare să piardă teren după două recente intervenţii ale FBI care a anunţat că reia ancheta în privinţa mailurilor sale şi a publicat informaţii despre o anchetă veche de 15 ani care îl vizase pe fostul preşedinte Bill Clinton. Trimisul Special Digi24 Alexandra Albu este la Denver, în Colarado, şi urmăreşte cum se desfăşoară ultimele zile ale luptei pentru fotoliul de preşedinte al Statelor Unite.

Democraţii sunt în corzi şi au trimis în campanie toate personalităţile de care dispun. Preşedintele în funcţie, Barack Obama, participă la mitinguri electorale în Florida, unul dintre statele care pot decide rezultatul alegerilor. Voturile din Florida au stabilit preşedintele SUA în anul 2000, când republicanul George W. Bush a câştigat în faţa democratului Al Gore. Actuala Primă Doamna, Michelle Obama, este şi ea în campanie şi a apărut alături de Hillary Clinton. Chelsea Clinton participă de câteva zile la întâlniri cu alegătorii pe care îi îndeamnă să o voteze pe mama sa iar fostul preşedinte Bil Clinton urmează şi el să-şi facă apariţia. Nu în ultimul rând, Hillary Clinton primeşte zilele acestea şi sprijinul senatorului bernie Sanders, contracandidatul său din lupta pentru nominalizarea din partea Partidului Democrat. „La ultimul său miting electoral înainte de ziua alegerilor (8noiembrie – n.r.), Hillary Clinton va face campanie la Philadelphia împreună cu președintele Barack Obama, cu Michelle Obama, fostul președinte Bill Clinton și cu Chelsea Clinton”, scrie echipa candidatei democrate într-un comunicat.

Un sondaj realizat pentru Los Angeles Times indică un avans al candidatului republican. Donald Trump ar urma să obţină 48% din voturi, în timp de Hillary Clinton ar primi doar 43%. Interesant este că această cercetare sociologică este realizată pentru un cotidian din California, stat care este recunoscut ca fiind unul de orientare democrată. Alte sondaje arată că Hillary Clinton conduce la foarte mică diferenţă în Florida, statul care anunţă ultimul rezultatele şi care, în cazul unui scor strâns, aşa cum a fost în alegerile din anul 2000, poate decide cine va conduce America în următorii 4 ani.

Analiştii americani spun că viitorul preşedinte va fi ales de indecişii din câteva state. Florida este unul dintre ele. Colorado este un altul. Un sondaj făcut la comanda Universităţii Denver, prezentat de postul Denver7, îi arată pe cei doi candidaţi la egalitate. Fiecare are 39% din intenţiile de vot.