SINTEZĂ. Noaptea care a răsturnat America

Data actualizării: Data publicării:
Donald Trump And Mike Pence Campaign Together In Wisconsin
Foto: Gulliver/ Getty Images

Republicanul Donald Trump a uimit lumea întreagă cu victoria lui în fața democratei Hillary Clinton în alegerile prezidențiale. Astfel s-au încheiat opt ani de conducere a democraților și viitorul SUA este nesigur, scrie presa străină. Mogul imobiliar și fostă vedetă de reality show, Donald Trump a mizat pe valul de furie împotriva clasei politice actuale și și-a asigurat fotoliul de la Casa Albă în fața lui Clinton, candidata democrată cu o experiență bogată în politică, fostă primă-doamnă a Americii, senatoare a SUA și secretar de stat în Administrația Obama.

Donald Trump And Mike Pence Campaign Together In Wisconsin
Foto: Gulliver/ Getty Images

Noapte albă pentru americani

Primele secții de vot din Statele Unite s-au deschis pe Coasta de Est, pe 8 noiembrie, la ora 06.00 dimineața (13.00, ora României). Treptat, s-au deschis secțiile în toate cele 50 de state ale SUA. Numărarea voturilor început la ora 02.00, ora României, iar în jurul orei 07.00 dimineața televiziunile americane au început să anunțe primele proiecții. 

Scorul a fost strâns toată noaptea, însă încet, încet Donald Trump a preluat conducerea. Ambii candidați au obținut victorii clare în statele unde era de așteptat să câștige. Trump a obținut statele conservatoare din sud și Midwest, iar Clinton câteva state de pe coasta de est și Illinois, în Midwest.

Pe măsură ce numărarea voturilor continua, iar diferența dintre cei doi candidați devenea tot mai mică, republicanii și-au asigurat controlul în Camera Reprezentanților și în Senat. 

În jurul orei patru dimineața, Donald Trump se distanțase de Hillary Clinton cu 21 de voturi în plus în Colegiul Electoral. Din 24 de state în care voturile au fost numărate până în acel moment, Clinton a câștigat 10 și Trump 14.  

Pentru Donald Trump momentul-cheie a fost câștigarea voturilor în Ohio, în timp ce pentru Hillary Clinton a fost importantă victoria în Colorado. Candidata democrată a luat și California, un stat cu 55 de electori, însă republicanul a câștigat Florida, care are 29 de electori. 

La 06.00 dimineața, televiziunile și agențiile de presă au dat primele proiecții. Scorul era strâns. 

AP: Trump - 216, Clinton - 197

Fox News: Trump - 222, Clinton - 202

CNN, ABC News: Trump - 187, Clinton - 197 

New York Times: Trump - 187, Clinton - 188

O oră mai târziu, presa americană pregătea terenul pentru a anunța victoria lui Donald Trump.  The New York Times a titrat „Ne apropiem de un deznodământ uimitor”, Fox News anunțat că republicanul are voturile a 254 de delegați din cei 270 necesari. 

La sediul de campanie al lui Hillary Clinton apăreau primele semne ale înfrângerii.

În jurul orei 08.30, Fox News a anunțat că Donald Trump a obținut cele 270 de delegații de care avea nevoie pentru a-și asigura înfrângerea. La ora 10.00, Donald Trump și-a revendicat public victoria în fața susținătorilor.

Discursul învingătorului

Republicanul a apărut în fața suporterilor său în sala de festivități a unui hotel din New York și a spus că acum este timpul ca diviziunile cauzate de campania electorală să fie vindecate și a făcut apel la unitate între americani.

„Este timpul să ne adunăm și să acționăm ca un popor unit. Voi fi președintele tuturor americanilor. Trebuie să lucrăm pentru a ne reface ţara. Veți fi mândri de mine!”, a spus Donald Trump.

Republican Presidential Nominee Donald Trump Holds Election Night Event In New York City
Foto: Gulliver/ Getty Images

Republicanul a spus că a fost sunat de Hillary Clinton care și-a recunoscut înfrângerea și l-a felicitat pentru victorie. La începutul discursului său a lăudat-o pe democrată pentru ce a făcut pentru SUA și pentru lupta din campanie. Cuvintele lui au fost la polul opus față de ce a spus pe tot parcursul campaniei referitor la Clinton.

Donald Trump a ieșit victorios într-o cursă în care Hillary Clinton era favorita sondajelor. Republicanul a primit voturile bărbaților albi, fără educație superioară, din clasa muncitoare cărora le-a promis că „va deveni președintele care va crea cele mai multe locuri de muncă”.

În discursul său, Donald Trump a spus că are un plan economic foarte bine pus la punct, că va reconstrui infrastructura Americană și că va dubla creșterea economică a SUA.

Hillary Clinton însă nu a ieșit în fața alegătorilor ei. La centrul de conferințe Javits, atmosfera printre susținătorii democratei a devenit tot mai tensionată pe măsură ce numărătoarea voturilor indica o victorie pentru Donald Trump. În locul lui Hillary Clinton, pe scenă a apărut șeful ei de campanie, John Podesta, care i-a trimis pe susținătorii său acasă și a spus că încă mai sunt state în care numărătoarea nu s-a încheiat.

„Nu avem nimic mai mult de spus în această seară”, a spus John Podesta.

Democrats Abroad Hold US Election Night Party
Foto: Gulliver/ Getty Images

 

Îngrijorări privind victoria lui Donald Trump

Donald Trump a intrat în cursa prezidențială în urmă cu 17 luni și a reușit să-i înlăture pe toți contracandidații republicani. El a reușit să câștige fotoliul de la Casa Albă în ciuda unor scandaluri care i-au afectat campania, cum ar fi acuzațiile de hărțuire sexuală formulate de mai multe femei împotriva lui, apariția unui clip audio în care a vorbit despre cum poate să pipăie femei fără să ceară voie pur și simplu pentru că este vedetă. 

Republicanul a pierdut toate cele trei dezbateri televizate în fața lui Hillary Clinton. Majoritatea colegilor de partid s-au depărtat de el, criticii i-au imputat lipsa de experiență politică. 

A propus interzicerea refugiaților, după ce a spus că musulmanilor ar trebui să li se interzică accesul în SUA. Din cauza temperamentului său a intrat în conflict cu o listă lungă de persoane, inclusiv musulmani, persoane cu dizabilități, senatorul republican John McCain, jurnalista Fox News Megyn Kelly, familia unui soldat musulman care a murit pe front, câștigătoarea Miss Univers și un judecător federal mexican. 

Victoria lui Trump a ridicat multe semne de întrebare atât pe plan intern în SUA cât și pe plan extern. În campania sa a promis că va duce țara pe un drum mai izolaționist, în care America va fi pe primul loc. De asemenea, el a promis că va impune o taxă de 35% pe toate produse americane exportate în străinătate.

Din Australia până în Rusia, lideri politici din toată lumea au primit anunțul cu șoc și neîncredere, în timp ce populiștii au salutat deznodământul alegerilor ca o victorie a poporului față de o clasă politică ratată

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri