TOP. Cei mai bogați președinți ai SUA

Data actualizării: Data publicării:
dolari la muzeu chicago - getty
Foto: Guliver / GettyImages

Donald Trump va deveni în ianuarie, după învestire, cel mai bogat președinte al Statelor Unite. Jurnaliștii de la revista Forbes îl plasează pe locul 324 în topul miliardarilor, cu o avere estimată la 4,5 miliarde de dolari.

trump getty
Foto: Guliver GettyImages

Trump nu este însă singurul miliardar care a locuit la Casa Albă. Și, chiar dacă nu au depășit pragul miliardului, mulți dintre foștii șefi de stat americani au fost milionari. Iată un top al averilor președinților SUA:

John F. Kennedy – 1 miliard de dolari

jfk kennedyGettyImages-808326
Foto: Guliver / GettyImages

Tatăl lui JFK, Joe Kennedy, și-a construit averea făcând afaceri în domeniul bancar, investind pe bursă, vânzând produse alcoolice (nu întotdeauna legal) și producând filme. Chiar dacă președintele Kennedy nu a trăit suficient de mult pentru a moșteni averea familiei, a avut acces la finanțele familiei.

George Washington – 525 de milioane de dolari

Washington Touring
Foto:  Guliver/Getty Images

Averea lui George Washington poate fi rezumată printr-un singur cuvânt: teren. Familia sa a fost printre cei mai de succes speculatori imobiliari din Virginia. Domeniul lor de la Mount Vernon avea peste 8.000 de acri (3.200 de hectare).

Thomas Jefferson - 212 de milioane de dolari

Thomas Jefferson
Foto: Guliver / GettyImages

Jefferson a făcut afaceri în mai multe domenii, dar și în cazul său, adevărata avere o reprezentau proprietățile imobiliare. Domeniul lui Jefferson din Virginia, Monticello, este și azi o minune a arhitecturii.

Theodore Roosevelt - 125 de milioane de dolari

Theodore Roosevelt
Foto: Guliver / GettyImages

Chiar dacă provenea dintr-o familie bogată din New York, Theodore Roosevelt nu s-a descurcat bine din punct de vedere financiar în tinerețe. Cele peste 40 de cărți pe care le-a scris de-a lungul anilor i-au adus însă o situație financiară înfloritoare. Cel mai valoros bun al său a fost domeniul Sagamore Hill din Long Island.

Andrew Jackson - 119 milioane de dolari

Andrew Jackson
Foto: Guliver / GettyImages

Pentru un populist autoproclamat care a desființat Banca Federală, Andrew Jackson avea o avere surprinzător de mare. Avea multe proprietăți și a câștigat și de pe urma carierei militare.

James Madison – 101 milioane de dolari

james madison GettyImages-803358
Foto: Guliver / GettyImages

Cunoscut drept „Părintele Constituției”, Madison a câștigat mulți bani ca președinte și ca secretar de stat. Dar cea mai mare parte a bogăției sale vedea de la plantația Montpelier din Virginia, de peste 1.600 de hectare.

Lyndon B. Johnson – 98 de milioane de dolari

Johnson Calling
Foto: Guliver / GettyImages

În urma asasinării lui John F. Kennedy, vicepreședintele Lyndon B. Johnson i-a luat locul la Casa Albă. Averea sa venea din multele terenuri pe care le deținea în Texas.

Herbert Hoover – 75 de milioane de dolari

Hoover Tunes In
Foto: Guliver / GettyImages

Spre deosebire de mulți președinți ai SUA, Hoover nu a moștenit nicio avere. A fost orfan. A făcut însă bani din industria minieră. Totuși, priceperea lui în afaceri nu l-a ajutat să pună capăt Marii Depresiuni.

Franklin D. Roosevelt - 60 de milioane de dolari

Franklin Delano Roosevelt
Foto: Guliver / GettyImages

FDR a stat la Casa Albă cel mai mult dintre toți președinții americani – peste 12 ani. A moștenit o avere importantă de la familia sa și cea a soției sale, Eleanor.

Bill Clinton – 55 de milioane de dolari

Hillary Clinton Campaigns Across US One Day Ahead Of Presidential Election
Foto: Guliver / GettyImages

Chiar dacă a fost un avocat de succes înainte de a intra în politică, Bill Clinton a făcut cu adevărat avere abia după ce și-a încheiat cei opt ani de mandat la Casa Albă. Autobiografia sa, „My Life” (Viața mea), s-a vândut în peste 2,2 milioane de exemplare. În plus, a câștigat sume considerabile din discursurile pe care le susține.

John Tyler – 51 de milioane de dolari

John Tyler
Foto: Guliver / GettyImages

Poreclit „Accidența Sa”, Tyler a ajuns la Casa Albă după decesul președintelui William Henry Harrison, la numai 23 de zile după ce preluase mandatul. John Tyler a moștenit de la familia sa o mare plantație de tutun și s-a căsătorit cu fiica unui alt proprietar de plantație.

James Monroe - 27 de milioane de dolari

James Monroe
Foto: Guliver / GettyImages

James Monroe a fost ultimul dintre „Părinții fondatori” ai SUA care a devenit președinte al țării. Averea sa provine din activitatea sa de avocat și din veniturile aduse de plantația al cărei proprietar era.

Martin Van Buren – 26 de milioane de dolari

Martin Van Buren
Foto: Guliver / GettyImages

Este cunoscut nu doar din cauza perciunilor legendari, ci și datorită carierei impresionante de avocat. Averea sa include mai multe proprietăți pe care le avea în New York.

Grover Cleveland – 25 de milioane de dolari

Grover S Cleveland
Foto: Guliver / GettyImages

A făcut avere din investiții imobiliare și datorită carierei în avocatură. A rămas cunoscut drept „președintele Veto” pentru că a respins 414 legi.

George H. W. Bush – 23 de milioane de dolari

Former President George H. W. Bush Attends Building Dedication At Fort Bragg
Foto: Guliver/Getty Images

Ca și fiul său, devenit de asemenea președinte al Statelor Unite, George Bush senior a lucrat în industria petrolieră înainte de a ajunge la Casa Albă. Deține și proprietăți în Maine.

John Quincy Adams – 21 de milioane de dolari

John Quincy Adams
Foto: Guliver / GettyImages

Fiul lui John Adams, un alt președinte al SUA, a fost un președinte controversat și nu a fost reales pentru un al doilea mandat. A moștenit cea mai mare parte a averii, dar a fost și un avocat de succes.

George W. Bush – 20 de milioane de dolari

bush

Înainte de a intra în politică, George Bush jr. a lucrat în industria petrolieră și a fost coproprietar al echipei de baseball Texas Rangers. Acum câștigă bani din cărți și din discursuri.

John Adams - 19 milioane de dolari

John Adams
Foto: Guliver / GettyImages

Cel de-al doilea președinte al Statelor Unite era un avocat renumit. La creșterea averii sale a contribuit și căsătoria cu o tânără dintr-o familie bogată, Abigail Smith.

Richard Nixon - 15 milioane de dolari

Final Speech
Foto: Guliver / GettyImages

Afacerea Watergate a dus la demisia lui Nixon, dar și la cărți și interviuri profitbile. De exemplu, vedeta de televiziune britanică David Frost a plătit 600.000 de dolari pentru o serie de interviuri cu Richard Nixon.

Ronald Reagan - 13 milioane de dolari

Ronald Reagan
Foto: Guliver / GettyImages

Actor de succes la Hollywood, Reagan a jucat în peste 50 de filme înainte de a intra în politică. După ce și-a încheiat al doilea mandat de președinte, a câștigat bani din discursuri și cărți.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri