Ancheta privind asaltul Capitoliului pe 6 ianuarie 2021, finalizată. Concluziile vor fi prezentate azi

Data publicării:
Un protestatar îmbrăcat în blănuri și cu coarne în timp ce strigă „Libertate” în Congresul american. Foto: GettyImages
Un protestatar îmbrăcat în blănuri și cu coarne în timp ce strigă „Libertate” în Congresul american. Foto: Getty Images

Comisia parlamentară de anchetă privind asaltul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului îşi prezintă luni concluziile şi urmează să voteze pentru a recomanda sau nu proceduri penale împotriva lui Donald Trump şi a unor apropiaţi ai acestuia. Ancheta, în cursul căreia au apărut dezvăluiri uneori explozive, a durat 18 luni.

Congresmenii care alcătuiesc comisia - şapte democraţi şi doi republicani - organizează o audiere publică la orele 13.00 (20.00 ora României) pentru a prezenta cele opt capitole ale lungii lor anchete asupra zilei de 6 ianuarie 2021, scrie Agerpres, preluând AFP.

În acea zi, suporteri ai fostului preşedinte Donald Trump, afirmând ca şi el că prezidenţialele din 2020 i-au fost „furate” de Joe Biden, au atacat violent sediul Congresului de la Washington, provocând o undă de şoc în întreaga ţară şi în străinătate.

Membrii comisiei urmează să mai decidă luni dacă recomandă Departamentului de Justiţie să-l inculpe pe Donald Trump de apel la insurecţie, de obstrucţionare a unei proceduri oficiale (certificarea alegerilor prezidenţiale) şi de complot împotriva statului american.

Aceste trei capete de acuzare pot duce la pedepse cu închisoarea şi interzicerea de a asuma orice funcţie publică în Statele Unite, în timp ce fostul preşedinte a anunţat că se relansează în cursa pentru Casa Albă în perspectiva alegerilor din 2024.

Alte persoane din anturajul lui Donald Trump ar urma să fie menţionate. Raportul final al anchetei va fi publicat pe 21 decembrie.

„Cred că există dovezi că Donald Trump a comis infracţiuni”

Fără a fi obligatoriu, votul comisiei este în mare măsură simbolic, deoarece membrii acesteia nu îl pot inculpa ei pe fostul magnat imobiliar.

Departamentul de Justiţie, care a desemnat un procuror special care să-l ancheteze independent pe Donald Trump, va urma să decidă dacă îl va urmări penal pe fostul preşedinte.

„Cred că există dovezi că Donald Trump a comis infracţiuni penale în cadrul eforturilor sale de a răsturna alegerile”, a declarat duminică la CNN democratul Adam Schiff, membru al comisiei.

Schiff nu a dorit să ofere detalii despre capetele de acuzare asupra cărora se va vota ori să spună cum va vota el.

„Dar cred că preşedintele a încălcat mai multe legi penale. Şi cred că ar trebui să fie tratat ca orice alt american care încalcă legea, adică ar trebui să fie urmărit penal”, a subliniat el.

Donald Trump s-a dezlănţuit de mai multe ori pe platforma sa, Truth Social, împotriva posibilei recomandări emise de comisie, aceasta fiind descrisă în stilul obişnuit al miliardarului ca un grup de „democraţi, cazuri sociale şi golani”.

Trump şi-a apărat în special discursul din 6 ianuarie 2021 şi celelalte acţiuni ale sale din acea zi ca fiind „moderate şi pline de dragoste”.

La vremea respectivă, el îi îndemnase pe partizanii săi „să se lupte ca diavolii”.

18 luni de anchetă

Cu misiunea de a face lumină asupra actelor şi gesturilor fostului preşedinte înainte şi în cursul zilei de 6 ianuarie 2021, aleşii au strâns timp de un an şi jumătate o mie de mărturii căutând să arate că Donald Trump a încercat să păstreze puterea cu toate că ştia că a fost învins.

Donald Trump s-a aflat „în centrul” unei „tentative de lovitură de stat”, a spus şeful aşa-numitei Comisii „6 ianuarie”, Bennie Thompson.

Într-o serie de audieri foarte mediatizate, comisia a dat asigurări că este imposibil ca republicanul să nu fi ştiut că a pierdut alegerile în faţa lui Joe Biden.

Procurorul său general, o serie de consilieri şi chiar şi propria sa fiică, Ivanka... În mărturii în faţa camerei video, mai mulţi membri ai cercului apropiat al lui Donald Trump au spus că nu au crezut în teoriile sale de „fraudă electorală”.

Pentru a încerca să invalideze prezidenţialele, Donald Trump a făcut presiuni asupra vicepreşedintelui său, Mike Pence, şi asupra unor responsabili electorali, în special în Georgia şi Arizona. Comisia a dezvăluit amploarea acestei intimidări, invitându-i pe mai mulţi dintre ei să depună mărturie personal.

Şi, potrivit unei foste consiliere de la Casa Albă, Cassidy Hutchinson, preşedintele ştia că, în mulţimea adunată nu departe de Casa Albă, unii manifestanţi erau înarmaţi şi potenţial periculoşi.

Potrivit mărturiei explozive a acestei tinere, Trump a căutat, totuşi, să se alăture mulţimii în drum spre Congres, încercând chiar să ia volanul maşinii prezidenţiale de la un agent al serviciului său de protecţie.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri