Biden a graţiat autori ai unor infracţiuni legate de droguri

Data actualizării: Data publicării:
un barbat isi aprinde o tigara de canabis
Foto: GettyImages

Preşedintele american Joe Biden a redus pedepsele cu închisoarea ale unui număr de 11 persoane care ispăşeau pedepse mari în urma unor infracţiuni fără violențe legate de droguri, și a grațiat mai multe persoane condamnate pentru deținere sau consum de marijuana, relatează Reuters.

Joe Biden subliniază că aceste măsuri vizează să corecteze diferenţe de condamnare care afectează de mult timp comunitatea afroamericană şi să consolideze angajamentul pe care şi l-a asumat în favoarea reformării legislaţiei cu privire la marijuana.

„America a fost fondată pe principiul egalităţii justiţiei în faţa legii”, a subliniat într-un comunicat, vineri, şeful statului american.

„Aleşi, lideri religioşi, apărători ai drepturilor civice şi oficiali în domeniul aplicării legii sunt de acord să spună că sistemul nostru al justiţiei penale poate şi trebuie să reflecte această valoare fundamentală care ne face comunităţile mai sigure şi mai puternice”, a adăugat el.

Statele Unite reprezintă mai puţin de 5% din populaţia mondială, dar înregistrează o cincime dintre deţinuţi la nivel mondial.

O parte importantă dintre deţinuţi sunt persoane de culoare, care constituie o parte importantă a bazei susţinerii preşedintelui ales în 2020.

El se pregăteşte de o campanie intensă în vederea alegerilor prezidenţiale din 2024, în contextul în care popularitatea sa este scăzută, mai ales în rândul tinerilor.

Unii dintre condamnaţii graţiaţi ispăşeau pedepse pe viaţă cu privire la distribuire de cocaină sau crack.

În urma unor reforme recente, fiecare dintre ei ar fi putut să beneficieze de o reducere a pedepsei, dacă ar fi fost condamnaţi în prezent.

Unele dintre aceste pedepse dure reflectă diferenţe vechi între condamnări cu privire la crack şi cocaină.

Unii experţi subliniază că aceste pedepse nu contribuie, în prezent, la siguranţa publică şi că au un impact disproporţionat asupra comunităţii afroamericane.

Joe Biden a graţiat, tot vineri, toate persoanele condamnate din cauza simplei deţineri de marijuana în jurisdicții federale - şi nu la nivelul fiecărui stat - şi la Washington.

Această măsură se aplică pentru simpla deţinere a marijuanei şi la utilizarea marijuanei.

Ea exclude de facto persoane condamnate cu privire la deţinerea acestui drog uşor cu intenţia de a-l vinde, sau cu privire la conducerea sub influenţa marijuanei.

Străinii nu sunt eligibili, notează Reuters, citată de Agerpres.

Secretarul Justiţiei urmează să examineze graţierile şi să elibereze certificate în acest sens.

„Această decizie vizează să elimine obstacolele în accesul la locuri de muncă, locuinţe şi posibilităţi de educare asociate acestor condamnări”, justifică Joe Biden.

O graţiere asemănătoare a avut loc în octombrie 2022, chiar înainte de alegerile de la jumătate de mandat.

Joe Biden i-a îndemnat pe guvernatori şi pe liderii locali să ia măsuri similare.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri