Câte baze militare au SUA în Orientul Mijlociu și ce fac trupele americane staționate în regiune

Data publicării:
US troops in Syria, Rojava, Rojava, syria - 17 Feb 2021
În unele țări, precum Irak și Siria, trupele americane sunt prezente pentru a lupta împotriva militanților Statului Islamic. Sursa foto: Profimedia Images

Trei soldați americani au fost uciși și zeci de militari au fost răniți după ce o dronă a lovit duminică un avanpost militar din Iordania, cunoscut cu numele de Turnul 22. Locația atacată este doar una dintre multele baze pe care SUA le au în Orientul Mijlociu. Iată ce se știe despre bazele americane din regiune, conform Reuters.

Statele Unite au operat baze în și în jurul Orientului Mijlociu de zeci de ani. La apogeu, erau peste 100.000 de militari americani în Afganistan (în 2011) și peste 160.000 de militari în Irak, în 2007.

Deși numărul lor este mult mai mic după retragerea din Afganistan în 2021, există încă aproximativ 30.000 de soldați americani împrăștiați în regiune. În plus, de când a început războiul Israel-Gaza în octombrie 2023, SUA au trimis temporar mii de trupe suplimentare, inclusiv cu nave de război.

Al Udeid Air Base

Cea mai mare bază americană din Orientul Mijlociu se află în Qatar, cunoscută sub numele de Al Udeid Air Base și a fost construită în 1996. Alte țări în care SUA au o prezență includ Bahrain, Kuweit, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite (UAE).

SUA au aproximativ 900 de soldați în Siria, în baze mici precum zăcământul petrolier al Omarului și al-Shaddadi, mai ales în nord-estul țării. Există un mic avanpost lângă granița cu Irakul și Iordania, cunoscut sub numele de garnizoana Al Tanf.

Personalul american în Irak este de 2.500, repartizat în jurul unor facilități precum Union III și baza aeriană Ain al-Asad, deși în prezent se discută viitorul acestor trupe acolo.

De ce sunt staționate trupele SUA în regiune

Trupele americane sunt staționate în Orientul Mijlociu din diferite motive și, cu excepția Siriei, sunt acolo cu permisiunea guvernului fiecărei țări.

În unele țări precum Irakul și Siria, trupele americane sunt prezente pentru a lupta împotriva militanților Statului Islamic și, de asemenea, ajută la consilierea forțelor locale. Dar au fost atacați de forțele susținute de Iran în ultimii ani și au luat măsuri împotriva lor.

Iordania, un aliat cheie al SUA în regiune, are sute de trupe din SUA care antrenează militari și organizează exerciții ample pe tot parcursul anului.

În alte cazuri, ca în Qatar și Emiratele Arabe Unite, trupele americane sunt prezente pentru securitatea aliaților, pentru a efectua antrenament și sunt folosite după cum este necesar în operațiunile din regiune.

Turnul 22

Turnul 22, unde a avut loc atacul cu drone de duminică, care a ucis trei soldați americani, reprezintă o locație importantă din punct de vedere strategic, și deschide o nouă filă în Iordania, în cel mai nord-estic punct unde granițele țării se întâlnesc cu Siria și Irak.

Mai exact, Turnul 22 se află lângă garnizoana Al Tanf, care se află peste granița din Siria și care găzduiește un număr mic de trupe americane. Al Tanf a fost esențial în lupta împotriva Statului Islamic și și-a asumat un rol ca parte a strategiei SUA de a limita consolidarea militară a Iranului în estul Siriei.

Cât de des sunt atacatele bazele SUA din regiune

Bazele americane sunt instalații foarte păzite, inclusiv cu sisteme de apărare aeriană pentru a se proteja împotriva rachetelor sau a dronelor. Facilități din țări precum Qatar, Bahrain, Arabia Saudită, Kuweit nu sunt de obicei atacate.

Dar trupele americane din Irak și Siria au fost atacate frecvent în ultimii ani. Din 7 octombrie, trupele americane au fost atacate de peste 160 de ori de miliția susținută de Iran, rănind aproximativ 80 de militari, chiar înainte de atacul de duminică asupra Turnului 22, care a rănit încă aproximativ 40 de oameni.

Un nou val de violențe în Orientul Mijlociu a izbucnit de la 7 octombrie, când luptătorii islamiști palestinieni Hamas au intrat în Israel și au ucis 1.200 de israelieni și au luat ostatici alți 253. Ca răspuns, Israelul a declanșat o campanie militară care a făcut peste 26.000 de morți și a provocat o criză umanitară gravă în Fâșia Gaza dens populată.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri