Ce au căutat agenții FBI în seiful lui Donald Trump din Mar-a-Lago. Trump acuză FBI că îi boicotează candidatura la prezidențiale

Data actualizării: Data publicării:
Poliție în Florida la vila lui Trump
Donald Trump a criticat perchezițiile efectuate de FBI, pe care le-a comparat cu scandalul Watergate din 1972 care a dus la demisia președintelui republican Richard Nixon. Foto: Profimedia Images

Fostul președinte american Donald Trump a spus luni că ofițerii FBI i-au percheziționat vila din Palm Beach și i-au spart seiful în căutarea de documente clasificate. Potrivit mai multor surse oficiale, căutările FBI se concentrează asupra unor materiale pe care Trump le-a luat cu el de la Casa Albă, înainte ca Joe Biden să îi ia locul, și pe care le-a adus la Mar-a-Lago, vila de reședință și clubul său privat din Florida.

Printre materialele verificate ar fi și documente secrete, potrivit unei surse citate de The New York Times. Trump a amânat cât de mult a putut predarea celor 15 cutii de materiale cerute de Arhivele Naționale de mai multe luni de zile, permițând autorităților să le confiște doar atunci când pericolul luării unei măsuri în instanță a devenit real.

În cele 15 cutii predate de Trump se găseau documente, suveniruri, cadouri și scrisori. În mâinile oricărui alt președinte, documentele sustrase de Trump de la Casa Albă ar fi putut face parte din materialele utilizate în scrierea unei cărții de memorii, scrie The Guardian, dar acest lucru este puțin probabil în cazul lui Trump.

Perchezițiile au venit într-o perioadă în care Departamentul de Justiție al SUA a accelerat procesul de anchetare a încercărilor lui Trump de a-și păstra poziția de președinte al țării după ce a pierdut alegerile din 2020 și în timp ce acesta se confruntă cu mai multe anchete și procese în statele Georgia și New York.

Trump Florida
Trump, care a criticat-o pe Hillary Clinton pentru că a folosit un server privat pentru a trimite mesaje oficiale pe vremea când era Secretar de Stat, era cunoscut pentru faptul că îi plăcea să distrugă documente oficiale care ar fi trebuit păstrate în arhivele prezidențiale. Foto: Profimedia Images

Pentru a convinge un judecător să le ofere un mandat de percheziție, agenții FBI au trebuit să-i demonstreze că există suspiciuni serioase că s-a comis o infracțiune și că la Mar-a-Lago s-ar putea găsi dovezi incriminatorii.

Înainte de a putea intra în reședința lui Donald Trump, operațiunea cel mai probabil a fost aprobată de oficiali de top ai agenției federale și ai Departamentului de Justiție.

Eric Trump, unul dintre fiii săi, a spus pentru Fox News că el este cel care l-a informat pe tatăl său despre percheziția agenților FBI care avea loc la Mar-a-Lago și că mandatul avea legătură cu documente prezidențiale.

Trump rupea în bucăți documente oficiale și secrete pe vremea când era președinte

Trump, care a criticat-o pe Hillary Clinton, contracandidata din partea democraților de la alegerile prezidențiale din 2016, pentru obiceiul ei de a folosi un server privat de e-mailuri pentru a trimite mesaje oficiale pe vremea când era Secretar de Stat, era cunoscut pentru faptul că îi plăcea să distrugă documente oficiale care ar fi trebuit să ajungă în arhivele prezidențiale.

O sursă apropiată de Trump a spus că documentele distruse au inclus și materiale secrete pe care fostul președinte le-a făcut bucățele în dormitorul său și în alte locații.

Percheziția a fost motivată în parte de dorința agenților FBI de a găsi orice astfel de documente care au mai rămas în posesia lui Trump de pe vremea când era președinte. Căutările au început luni dimineața, Trump precizând însă că agenții erau încă în casa sa multe ore mai târziu.

Donald Trump a criticat perchezițiile efectuate de FBI, pe care le-a comparat cu scandalul Watergate din 1972 care a dus la demisia președintelui republican Richard Nixon.

„După ce am lucrat și cooperat cu agențiile guvernamentale relevante, acest raid neanunțat asupra casei mele nu a fost nici necesar, nici cuvenit”, a spus Trump, care a susținut că este o acțiune prin care se încearcă boicotarea candidaturii sale la alegerile prezidențiale din 2024. „Un astfel de asalt putea să se mai întâmple doar în țările din lumea a treia”.

Trump-suporteri
Zeci de suporteri ai lui Trump s-au adunat în fața vilei Mar-a-Lago după ce fostul președinte a anunțat că agenții FBI îi percheziționează reședința din Florida. Foto: Profimedia Images

Lara Trump, nora fostului președinte, a spus că Donald nu aducea în vila sa de la Mar-a-Lago decât documente pentru care avea autorizație să le ia. „Socrului meu, știe toată lumea care a fost cu el mult timp, îi place să păstreze lucruri precum bucăți de ziar, de reviste, fotografii, documente pentru care el avea toată autoritatea să le ia de la Casa Albă”, a spus Lara T. pentru Fox News.

Câteva zeci de suporteri ai lui Trump s-au adunat în fața proprietății sale din Florida, la câțiva pași de ocean, acolo unde mai multe persoane stăteau de gardă lângă o mașină utilitară neagră de tip sport.

Mașinile poliției erau parcate pe stradă cu girofarul aprins în timp ce ofițerii direcționau traficul și îi țineau pe curioși departe de porțile vilei lui Trump.

Trump a încercat să scape de unele documente pe care le-a aruncat în toaleta de la Casa Albă

Au apărut noi dovezi conform cărora Donald Trump, pe vremea când era încă președinte, ar fi încercat să scape de anumite documente aruncându-le în vasul de toaletă de la Casa Albă și descoperite mai târziu de muncitorii care veneau să desfunde instalația, informează CNN.

În această primăvară, un grup mic de agenți federali au vizitat vila Mar-a-Lago în căutare de documente, iar cel puțin unul dintre ei era un agent de contraspionaj, potrivit The New York Times.

Suspiciunea că Trump ar fi folosit documente și alte materiale confidențiale l-a urmărit pe Trump pe toată durata președinției sale și după ce a părăsit Casa Albă.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri