Sari la conținut

Cost uriaş al războaielor purtate de America în Orientul Mijlociu şi în Asia în ultimii 16 ani

Războaiele pe care America le-a purtat în Orientul Mijlociu şi în Asia în ultimii 16 ani au costat 5.600 de miliarde de dolari. Putem face o lungă listă de lucruri care puteau fi construite cu acei bani - de pildă, infrastructura pentru care Trump promisese o mie de miliarde, dar de care a uitat.

Syrian Kurdish Republic Of Rojava Becomes Bulwark In Battle Against ISIL

FOTO: Getty Images

Suma de 5.600 de miliarde e triplă faţă de ce estimase iniţial Pentagonul, iar motivul e simplu: războiul implică costuri dincolo de baze militare şi armament, şi aici încă nu vorbim de costurile umane. Totalul calculat de profesorii de la Brown University include de pildă costurile cu îngrijrea medicală de care unii veterani au nevoie multă vreme după ce se întorc din război.

Ce nu include însă sunt banii daţi altor guverne pentru a-şi finanţa conflictele. Şi nici costurile cu dobânzile fiindcă vorbim aici de războaie făcute pe datorie. Economiştii arată că, dacă America ar înceta orice intervenţie militară acum, tot ar rămâne cu alte aproape 8 mii de miliarde de plată pentru deceniile următoare.