Democraţii cer Senatului să-şi facă „datoria” şi să-l destituie pe Trump: „Nimeni nu e mai presus de lege, nici măcar preşedintele”

Data publicării:
donald trump
Foto: GettyImages

Congresmenii democraţi le-au cerut luni senatorilor americani să-şi facă „datoria” şi să decidă destituirea președintelui SUA, Donald Trump, în rechizitoriul final. Acesta pare însă sortit eşecului, cu două zile înaintea probabilei achitări a preşedintelui, relatează AFP, citată de Agerpres.

Nimeni nu este mai presus de lege în America, nici măcar preşedintele”, a spus alesul democrat Jason Crow, adresându-se celor 100 de senatori însărcinaţi să-l judece pe Trump.

Datoria dumneavoastră impune să-l declaraţi vinovat” de abuz de putere şi de obstrucţionare a activităţii Congresului, a continuat el, amintind că Senatul fusese conceput pentru a fi „înţelept”, „imparţial”, „deasupra disputelor partizane”.

Preşedintele Trump „şi-a încălcat jurământul”, dar „nu este prea târziu ca noi să-l onorăm pe al nostru”, a spus Adam Schiff, care exercită rolul de procuror şef în acest proces istoric.

Acest apel nu are totuşi nicio şansă să aibă efectul scontat: Constituţia americană impune necesitatea unei majorităţi de două treimi de voturi în Senat (67din 100) pentru destituirea unui preşedinte. Or, Donald Trump poate conta pe sprijinul ferm al 53 de aleşi republicani.

Chiar dacă un ales sau doi creează supriza votând împotrivă, liderul de la Casa Albă este asigurat că va fi achitat miercuri la ora locală 16:00 (21:00 GMT) ceea ce îi va permite să revină hotărât la campania pentru realegerea sa.

Senatorii, constrânşi la tăcere de la deschiderea procesului său în urmă cu aproape trei săptămâni, îşi vor putea explica votul în alocuţiuni de zece minute care riscă să expună profundele divergenţe între democraţi şi republicani.

Marţi seara, preşedintele american Donald Trump urmează să-şi prezinte discursul tradiţional asupra Stării Uniunii în faţa ambelor camere reunite în Congres.

Sper că republicanii şi americanii își dau seama că această mascaradă total părtinitoare este exact asta: o mascaradă”, a scris pe Twitter preşedintele, înaintea discursului său.

e pe Donald Trump: „Nimeni nu e mai presus de lege, nici măcar preşedintele”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri